Twee nieuwe onderzoeksprojecten voor HKU in 2025

  • 08 januari 2025

In 2025 starten bij HKU twee nieuwe onderzoeksprojecten: Stemmen voor veiligheid en CAR(E)TOGRAPHY: kunst en zorg in kaart.

Twee nieuwe onderzoeksprojecten voor HKU in 2025

Beide projecten zijn een eenjarig en verkennend onderzoek, waarin culturele en creatieve professionals als changemakers actief bijdragen aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen en transities.

Stemmen voor veiligheid

Stemmen voor veiligheid gaat in op het taaie probleem van de Jeugdzorg, die kampt met een gepolariseerde en negatieve beeldvorming in het maatschappelijk debat. De vele en diverse stemmen die in de problematiek rond jeugdzorg-situaties spelen, laten zich vaak moeilijk horen. In dit onderzoek gaan we verkennen hoe kunst deze stemmen kan versterken en deze complexiteit kan verbeelden, door mensen hun verhaal te laten vertellen op hun eigen manier, zonder oordeel en niet oplossingsgericht.

Stemmen voor Veiligheid is een project van o.a. HKU Theater, het HKU lectoraat Grensverleggende Artistieke Praktijken, STUT Theater en partners vanuit jeugdbescherming.

CAR(E)TOGRAPHY: Kunst en zorg in kaart

Dit onderzoeksproject brengt de samenwerking in het project Re-Creatie op zorglocatie de Heygraeff letterlijk in kaart, en laat hiermee een gedetailleerd beeld zien van de complexe wisselwerking tussen kunst en zorg. Hiervoor worden een artistieke mapping methode gebruikt. Dit maakt niet alleen een diepgaand begrip van de situatie mogelijk, maar maakt de bevindingen ook bruikbaar voor anderen die in vergelijkbare praktijken werken. De gemaakte kaarten functioneren dus uiteindelijk als documentatie- en navigatiemiddel in het grensgebied tussen kunst en zorg.

CAR(E)TOGRAPHY: kunst en zorg in kaart is een samenwerking tussen o.a. het HKU lectoraat Waarde(n)vol Ondernemen in en door de Kunsten, HKU Creative Transformation, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, en zorgorganisatie Reinaerde.

Financiering

De twee projecten worden met elk 40.000 euro gesubsidieerd vanuit Regieorgaan SIA, de organisatie die de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen bevordert. Het zijn zogenoemde KIEM-MV projecten (link). Dat houdt in dat ze samen met partners uit de praktijk worden opgepakt en zich richten op een maatschappelijke opgave. MV staat voor Maatschappelijk Verdienvermogen. Doel van KIEM-MV is het versterken van de kennisbasis van changemakers uit het brede werkveld van de ontwerp-, maak- en veranderkracht.

De kunst van Zorg en Welzijn

Thematisch vallen de twee nieuwe projecten in het lichtpunt De Kunst van Zorg en Welzijn, een belangrijke pijler voor HKU. Ook sluiten ze aan bij het SPRONG-netwerk Creating Cultures of Care, een samenwerking tussen diverse onderwijsinstellingen en organisaties, waar HKU projectleider van is.