Het verschil tussen havo en hbo

Interview met Jill

Jill zit in het eerste jaar van Animation en vertelt over het maken en de verschillen tussen de havo en hbo kunstacademie.

In het eerste jaar van je studie bij HKU Media ontdek de mogelijkheden van de door jou gekozen richting. Daarnaast ontwikkel je je beeldende vermogen en leer je buiten je comfortzone te kijken en te denken.

Waarom heb je voor Animation gekozen?

'Ik twijfelde tussen Illustration en Animation. Ik houd van vertellen van beeldverhalen, ontwikkelen van karakters, maken van eigen werelden en het in beweging zetten hiervan. Animatie had daarom toch mijn voorkeur. Je hoeft niet supergoed te kunnen tekenen, zolang je de basics kent. Je bent hier om te leren en je kunt verschillende technieken proberen, docenten helpen je daarbij.'

Verschillen havo en hbo

'Een verschil met de havo is dat de lessen veel persoonlijker zijn. Op mijn vorige school was ik een van de weinigen die naar de kunstacademie wou. Tekenen deden anderen er een beetje bij. Iedereen is hier heel goed. In het begin kan dat een beetje overweldigend zijn. Onzeker worden over je kunnen is niet nodig, je zou anders niet aangenomen zijn.

Een ander verschil is dat je hier je eigen ding kunt doen. Feedback gaat hier over je werk, het is niet persoonlijk. Doe wat je leuk vindt en als je luistert naar de opbouwende kritiek komt het goed.'

Tip

'Probeer veel verschillende dingen uit, oefen veel en bedenk vooral wat je zelf ervan vindt. Tips voor je toelating en portfolio: laat zien waar je trots op bent en laat niet alleen eindproducten zien. Testjes zijn ook belangrijk, laat zien hoe je denkt, kijkt en maakt. Het proces is vaak interessanter dan het eindresultaat.

Voorbeeld van een proces