HKU

Wat leer je?

Met illustraties vertel je over de wereld om je heen in beelden. De manier waarop je dat doet, zegt iets over jouw visie op de samenleving en actualiteit.


Tijdens de studie leer je een 'eigen blik' te ontwikkelen en deze vorm te geven. Je leert met beelden aandacht te krijgen en hoe je deze aandacht vasthoudt. Je maakt je talloze analoge en digitale technieken eigen om wat je als illustrator bedenkt ook te kunnen maken. Je ontwikkelt beeldende vaardigheden en je leert hierover conceptueel na te denken. Je wordt je bewust van je eigen positie en de meningen van anderen over een onderwerp; we dagen je uit om deze verschillen te vinden en specifiek te maken in je werk. Jouw beelden vertellen een eigen verhaal en zijn meer dan mooie plaatjes.


Onderzoek naar technieken, media, feiten en verklaringen is een kernactiviteit van je studie. Met jouw werk bevraag je o.a. culturele en sociale kwesties. Je ontwikkelt een eigen handschrift en beeldtaal. Je wordt een illustrator die iets te vertellen heeft, die een publiek aan zich weet te binden en die ontmoetingen met de buitenwereld zelf organiseert.

Lees verder

Waarom Illustration bij HKU Media?

Als één van de weinige in Nederland zijn wij een zelfstandige afdeling waar je over een tijdsspanne van vier jaren leert illustreren. Je wordt begeleid door een team docenten met ieder een eigen specialisme: illustratie, beeldverhaal, animatie, visuele reportage, algemeen beeldend (fine-art), game-ontwerp, VR design, typografie, schrijven, info-graphic design, theorie, etc..


We willen dat jij de beste illustrator/ ontwerper wordt die je kan zijn. Dit betekent o.a. dat je vanaf het derde jaar kiest voor de benadering die bij je past en deze verder ontwikkelt. Werk je het liefst vanuit de verbeelding (fictie), of wil je eerder informeren (non-fictie)? Ben je de solist, of werk je ook graag samen? Onderzoek en innoveer je graag, of ben je meer productgericht? Heb je een dubbeltalent en ben je zowel vormgever als illustrator of schrijver en illustrator? Er zijn tal van manieren om het vak te benaderen. Illustration bij HKU Media geeft je de gelegenheid om je intensief voor te bereiden op de beroepspraktijk. We leren je de verschillende stadia van een illustratieproces te doorlopen en te overzien. Je leert in professionele werksituaties omgaan met opdrachtgevers en aspirant-ontwerpers uit andere disciplines.

Voor wie?

• Je hebt een beeldend-creatieve aanleg, bent inventief en hebt doorzettingsvermogen.
• Je bezit goede verbale eigenschappen.
• Je kunt goed verbanden leggen.
• Je hebt een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar beeld en veranderingen in de maatschappij.
• Je kunt kritisch kijken naar je eigen werk en werkproces en hebt een actieve studiehouding.

Aanmelden en toelating

Tijdens de toelating wordt je beeldende vermogen, je motivatie voor de studie en je interesse in illustratie beoordeeld.

Lees verder

Welk beroep?

Ruim de helft van de afgestudeerden gaat als zelfstandig kunstenaar of freelance illustrator werken en realiseert eigen projecten, publiceert in kranten, magazines en boeken of verzorgen de aankleding van evenementen. Onze afgestudeerden exposeren o.a. in galeries en winkels. Ze ontwikkelen promotiecampagnes en geven deze vorm. Afgestudeerden starten vaak een eigen bureau, o.a. samen met andere ontwerpers. Anderen vinden op termijn een baan als ontwerper/ artdirector bij bijvoorbeeld vormgeving- of reclamebureaus, animatiestudio's en uitgeverijen.

Lees verder

Feiten

• Opleiding: Bachelor of Design (CROHO-code 39111)

• Graad: Bachelor of Arts

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Media, Oudenoord 700

Studiekosten

Studie in Cijfers

Project: Anders KijkenVerrassende, schurende en prikkelende uitingen als startpunt voor een gesprek. Verzekeraar Achmea vroeg de studenten om hun kijk te geven op hedendaagse en toekomstige thema’s die voor Achmea en de maatschappij belangrijk zijn. Met een tentoonstelling en een spraakmakende campagne als resultaat.

Lees meer op anderskijken.achmea.nl