HKU

Bachelor of Design in Animation leidt je op tot animator, regisseur of vormgever in het vakgebied van animatie. Animaties worden onder meer gebruikt in film en tv, virtual reality, videoclips, games, apps en online.

Wat leer je?

Bij Animation HKU onderzoek je vanuit jouw verbeeldingskracht diverse vertelvormen en technieken. Vanaf het eerste jaar krijg je de keuze om je te specialiseren in 2D of 3D animatie.


Naast het leren beheersen van animatietechnieken ontwikkel je concepten voor zowel toegepaste als vrije animaties. Je leert over alle onderdelen van een animatieproductie zoals storyboard, geluidsafwerking, editing, compositing en geluidsafwerking. Met daarbij aandacht voor de kwaliteit van het maakproces en het eindresultaat.

Lees verder

3D animatie

Bij 3D animatie creëer je beeld, animaties en belevingen door middel van geavanceerde 3D software.

2D animatie

Bij 2D animatie maak je verhalen met analoge en digitale animatietechnieken of combinaties hiervan. Denk hierbij aan de getekende animaties, maar ook poppen- en klei-animaties, verf op glas en meer.Waarom Animation bij HKU Media?


Bijzonder aan deze afstudeerrichting is dat je niet alleen leert te werken als autonoom animator maar ook als toegepast animator. Je maakt al tijdens je studie kennis met het werkveld door te werken voor opdrachtgevers buiten de school. In het tweede jaar maak je bijvoorbeeld al filmpjes voor 'Twee voor Twaalf' (BNN-VARA). Ook is het werk van studenten te zien tijdens het filmprogramma van Lowlands en in de studentencompetie van het Nederlands Filmfestival. HKU is de grootste en graag geziene leverancier van animatoren in de Nederlandse animatie- en gamebranche.

Voor wie?

• Je bent geïnteresseerd in animatie.
• Je bent creatief en beeldend bezig.
• Je wilt je ideeën visueel vertalen.
• Je hebt interesse in verhalen, beeldopbouw, beweging en vormgeving.

• Je hebt een brede culturele en maatschappelijke belangstelling.
• Je kunt goed in een team werken, bent communicatief en kunt informatie overbrengen aan anderen.

2D animatie

• Je wilt je mogelijkheden voor artistieke expressie onderzoeken in verschillende technieken en stijlen. 

• Je hebt affiniteit met tekenen en vormgeving.

3D animatie

• Je weet dat je je wilt specialiseren in 3D-computeranimatie.

• Je hebt affiniteit met vormgeving, maar ook met computers en techniek.

Aanmelden en toelating

Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Hierbij bekijkt de toelatingscommissie of je over voldoende beeldende en creatieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen beschikt om toegelaten te worden tot een opleiding.

Lees verder

Welk beroep?

Afgestudeerden kunnen als freelancer of in loondienst voor productiebedrijven of studio’s werken aan animaties voor bioscoop, televisie, educatieve animaties, commercials, online ducumentaires, muziekvideo’s, virtuele ervaringen of animaties voor games.

Lees verder