HKU op het NFF

Tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) wordt Utrecht omgetoverd tot filmhoofdstad van Nederland. HKU is hier volop vertegenwoordigd. Bekijk op deze pagina het werk van HKU op het NFF.

Over het Nederlands Film Festival (NFF)

Ieder jaar vindt in Utrecht het Nederlands Film Festival (NFF) plaats. Tijdens dit festival worden de nieuwste documentaires, korte films, animaties, games en interactieve projecten gepresenteerd. HKU is jaarlijks goed vertegenwoordigd op het NFF.

Zo nemen afstudeerders ook dit jaar, 2023, deel aan de Studentencompetitie. In de Studentencompetitie worden eindexamenproducties getoond door afstudeerders van film- en kunstacademies. HKU'ers vallen regelmatig in de prijzen. Lees verder over de Studentencompetitie.

Daarnaast is HKU Blikvangers dit jaar onderdeel van NFF. Blikvangers vindt normaal gesproken plaats in oktober; een feestelijke dag waarop het eindexamenwerk van de afstudeerders getoond wordt aan het grote publiek. Dit jaar is Blikvangers dus onderdeel van NFF; woendag 27 september 2023 zijn de afstudeerfilms van de nieuwe lichting film- en animatietalent te zien in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Tickets zijn vanaf eind augustus verkrijgbaar.

Winnaars studentencompetitie 2022

Void Between Us, onder regie van Luka Gribnau, won in de studentencompetitie de EY Talent Award voor hoogste production value. Joris Tobé kreeg voor Verwoede Pogingen de KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) Award voor beste eindexamenproductie.

Naast awards in de studentencompetitie werden er ook wildcards uitgereikt door het Filmfonds. Hiermee krijgen pas afgestudeerde filmmakers de kans om met het bedrag van 50.000 euro een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren.

Beide wildcards voor Animatie gingen naar HKU-alumni: Quita Felix en Mahmood Shakuri. Jikkie Schelling ontving een wildcard in de categorie Fictie.

Gouderen Kalveren 2022

Tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren 2022 vielen twee HKU-alumni in de prijzen. Regisseur Kevin Osepa ontving voor zijn film ‘La Ultima Ascensión’ een Gouden Kalf voor Beste Korte Film. De film werpt nieuw licht op thema’s als post-kolonialisme en de Afro-Caribische identiteit. Regisseur Eliane Esther Bot won met haar documentaire 'In Flow of Words' een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. In haar film laat ze zien welke impact het werken tijdens het Joegoslavië-tribunaal heeft op het privéleven van drie tolken.