Toelating Klassieke Muziek

Bedankt voor je aanmelding voor een bacheloropleiding van HKU Utrechts Conservatorium, Klassieke Muziek.

Toelating Klassieke Muziek

Toelating

Let op: heb je je aangemeld voor de Bachelor of Music Compositie van HKU? Klik dan HIER voor alle informatie over jouw toelating.

Op deze pagina vind je alle informatie betreffende de toelating voor een bacheloropleiding van HKU Utrechts Conservatorium, Klassieke Muziek. Lees deze pagina dus goed door!

Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen bestaat uit drie onderdelen:
 • Klik HIER om de vragenlijst te downloaden. Vul de vragenlijst in en sla het document daarna op als een pdf bestand. Gebruik als bestandsnaam: achternaam.vragenlijst.pdf

  Deadline

  Wij verzoeken je vriendelijk om de vragenlijst te uploaden vóór de deadline die vermeld staat in de e-mail die je van ons hebt ontvangen.

  Uploaden

  De vragenlijst kun je uploaden via de UC-uploadtool. Kijk onderaan deze pagina onder het kopje 'Aanmaken account en uploaden vragenlijst' voor verdere instructies.

 • Uiterlijk 1 maart 2024 ontvang je een e-mail met meer informatie over het online theoretische toelatingsexamen. Het online theoretisch examen zal worden afgenomen door één van onze theoriedocenten. Het examen zal ongeveer 30 minuten duren en bestaat uit een onderdeel algemene muziekleer en een luistervaardigheidstoets.

  Toelatingseisen theorie

  Hieronder de toelatingseisen theorie​ en voorbeelden van het theorie-examen:

  toelatingseisen theorie (pdf)
  voorbeeld theorietest (pdf)
  antwoorden theorietest (pdf)
  voorbeeld luistertoets (pdf)


  Let op:

  • Volg je op dit moment de Basisopleiding aan HKU Utrechts Conservatorium dan zal de theorietoelating tijdens de lessen plaatsvinden. De docent zal je t.z.t. hierover informeren.

  • Mocht je vrijstelling hebben voor de theorie toelating dan ontvang je uiterlijk in de eerste week van februari een bevestiging per e-mail dat je vrijgesteld bent van het doen van de theorie toelating.

 • Het praktische toelatingsexamen zal tussen 2 en 12 april 2024 op locatie in Utrecht plaatsvinden. Op de website van HKU Utrechts Conservatorium Klassieke Muziek, onder Aanmelden en toelating, vind je de toelatingsdata per instrument. Klik HIER om naar deze website te gaan.

  Uiterlijk 15 maart 2024 ontvang je een e-mail met meer informatie over de praktijktoelating.

  Uitzondering Beiaard
  Voor de richting Beiaard zal het praktisch toelatingsexamen op 18 juni 2024 in Amersfoort plaatsvinden. De kandidaten die zich voor deze richting hebben aangemeld ontvangen t.z.t. een aparte uitnodiging voor het praktische toelatingsexamen.

  Toelatingsopdrachten
  Voor dit toelatingsexamen vragen we je alvast om enkele toelatingsopdrachten voor te bereiden. De opdrachten zijn per instrument verschillend.

  Hieronder de verschillende toelatingsopdrachten per instrument:

  Altviool
  Beiaard
  Cello
  Compositie
  Contrabas
  Fluit
  Hobo
  Kerkmuziek (orgel)
  Klarinet
  Koordirectie
  Orgel
  Piano
  Saxofoon
  Trompet
  Viool
  Zang

Algemene opmerkingen toelating

Als je voor de deadline geen vragenlijst hebt geüpload, dan gaan we ervan uit dat je geen toelating wilt doen. Je ontvang dan ook geen uitnodiging voor het theoretisch toelatingsexamen.

Aanmaken account en uploaden vragenlijst

Hieronder de instructies voor het aanmaken van een account voor de UC-uploadtool en het uploaden van je vragenlijst.
Uploadinstructies (pdf)

Als je je voor meerdere instrumenten binnen één afstudeerrichting hebt aangemeld dan krijg je in het proces de mogelijkheid jouw documenten voor de verschillende instrumenten te uploaden.

Klik hier om een account aan te maken voor de UC-uploadtool en het uploaden van je vragenlijst.

Afzien van toelating

Wil je toch afzien van het toelatingsexamen, trek dan zo spoedig mogelijk je aanmelding in via Studielink.

Vragen

Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij Vraag en Antwoord staat, onder de categorie 'Toelating'.

Heb je nog andere vragen, neem dan contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540 (werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur).