Algemene inschrijfeisen

Op deze pagina vind je de richtlijnen voor taaleisen, noodzakelijke documenten en visa.

Als HKU aanvullende documenten nodig heeft, ontvang je, nadat je bent toegelaten, hierover bericht. Met behulp van onderstaande Verificatiewizard kun je alvast kijken welke documenten wij van je nodig hebben. De documenten hebben betrekking op identiteitsbewijs, taaleis en vooropleiding. De deadline voor het insturen van jouw documenten is 1 juni voorafgaand aan het studiejaar dat je wilt beginnen.

Scroll naar beneden voor meer informatie over de aanvraag van het inreisvisum/de verblijfsvergunning.


Verificatiewizard

Noodzakelijke documenten

 • Als je identiteit niet door de Basisregistratie Personen (BRP) is geverifieerd, upload dan een kopie van je paspoort of identiteitskaart (zowel de voor- als de achterkant). Het identiteitsbewijs moet geldig zijn op 1 september van het jaar waarin jouw studie begint.

 • Alle opleidingen aan HKU zijn in het Nederlands, tenzij anders is aangegeven. Studenten die hun vooropleiding buiten Nederland of Vlaanderen hebben afgerond, moeten voldoen aan de taaleis. Dit doe je door een van de volgende taalcertificaten te uploaden.

  Bacheloropleidingen en Associate Degrees

  Nederlandse taaleis
  NT2 - programma 2 / CNaVT - profiel 'Educatief Professioneel' - ERK C1 (voorheen PAT) of profiel 'Educatief Startbekwaam' - ERK B2 (voorheen PTHO).

  Engelse taaleis is mogelijk voor:

  • Bachelor of Fine Art

  De minimale score moet zijn:
  IELTS: 6 (academic level) / TOEFL papier: 550/ TOEFL Computer: 213/ TOEFL Internet: 80, TOEIC: Listening & Reading 670 + Speaking & Writing 290, Cambridge Esol: CAE en CPE

  • Bachelor of Music van HKU Utrechts Conservatorium

  De minimale score moet zijn:
  IELTS: 5.5 (academic level) / TOEFL papier: 525/ TOEFL Computer: 196/ TOEFL Internet: 70, TOEIC: Listening & Reading 620 + Speaking & Writing 260, Cambridge Esol: CAE en CPE

  Masteropleidingen

  Nederlandse taaleis geldt voor onderstaande masteropleidingen:

  • Master Interior Architecture
  • Master Crossover Creativity
  • Master of Music, pathway Music Design
  • Master of Music, pathway Performance
  • Master of Education in Arts

  NT2 - programma 2 / CNaVT - profiel 'Educatief Professioneel' - ERK C1 (voorheen PAT) of profiel 'Educatief Startbekwaam' - ERK B2 (voorheen PTHO).

  Engelse taaleis is mogelijk voor:

  • Master of Arts in Fine Art and Design, programme Fine Art
  • Master of Arts in Fine Art and Design, programme Scenography
  • Master of Music, pathway Music Design
  • Master of Music, pathway Performance

  De minimale score moet zijn:
  IELTS: 6 (academic test)/ TOEFL papier: 550/ TOEFL Computer: 213/ TOEFL Internet: 80, TOEIC: Listening & Reading 670 + Speaking & Writing 290, Cambridge Esol: CAE en CPE

  Basisopleidingen en Pre-masters

  Nederlandse taaleis
  NT2 - programma 1 / CNaVT - profiel 'Maatschappelijk Formeel' - ERK B1 of profiel 'Zakelijk Professioneel' - ERK B2.

  Engelse taaleis is mogelijk voor:

  • Basisopleiding HKU Utrechts Conservatorium
  • Pre-master HKU Utrechts Conservatorium

  De minimale score moet zijn:
  IELTS: 5 (academic level) / TOEFL papier: 500/ TOEFL Internet: 60/ TOEIC: Listening & Reading 620 + Speaking & Writing 260/ Cambridge Esol: CAE en CPE

  Vrijstelling Nederlandse taaleis

  Als je vooropleiding aantoonbaar in het Nederlands was, dan kun je een verzoek tot vrijstelling van de Nederlandse taaleis indienen. HKU beoordeelt op basis van je diploma en cijferlijst of jij in aanmerking komt voor vrijstelling. Het kan zijn dat HKU hiervoor aanvullende documenten bij jou opvraagt.

  Vrijstelling Engelse taaleis

  Als je vooropleiding aantoonbaar in het Engels was, dan kun je een verzoek tot vrijstelling van de Engelse taaleis indienen. HKU beoordeelt op basis van je diploma en cijferlijst of jij in aanmerking komt voor vrijstelling. Het kan zijn dat HKU hiervoor aanvullende documenten bij jou opvraagt.

  HKU kan studenten met een diploma afkomstig uit een aantal Europese landen vrijstellen van de Engelse taaleis. Download het overzicht om te zien voor welke landen en diploma's dit geldt.

  NT2 test

  Als je je Nederlandse taalvaardigheid moet aantonen door middel van een NT2 taaltest, kijk dan voor meer informatie op de website 'Staatsexamens NT2'.

  Let op! Begin tijdig met het regelen van de test. Het kan even duren voordat je terecht kunt en de uitslag terug hebt.

  TOEFL en IELTS

  Voor het aantonen van je Engelse taalvaardigheid, verwijzen wij naar de testen TOEFL en IELTS. Meer informatie hierover vind je op www.toefl.org en www.ielts.org

 • Als je vooropleiding niet door DUO is geverifieerd, upload dan een kopie van je havo, vwo of mbo-4 diploma en je cijferlijst. Of een kopie van een behaald hbo of wo getuigschrift inclusief cijferlijst. Ga je de Master of Music doen aan het Utrechts Conservatorium, dan heb je een Bachelor of Music of een vergelijkbaar diploma nodig.

  Buitenlandse vooropleiding
  Heb je een buitenlandse vooropleiding, dan laat HKU je diploma valideren door NUFFIC. Deze organisatie stelt vast of je buitenlandse vooropleiding overeenkomt met de vooropleidingseis van HKU.

  Geaccepteerde talen
  HKU accepteert alleen diploma's in de volgende talen: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Afrikaans en Duits.

  Vertalen
  Is jouw diploma niet in een van bovenstaande talen, laat je document dan vertalen door een officiële vertaler of door de onderwijsinstelling die het diploma heeft afgegeven. HKU heeft een kopie van zowel het originele diploma als de vertaling nodig. Upload beide documenten!

  HKU behoudt zich het recht voor om de originele documenten op te vragen ter verificatie. Het is dus van belang dat je deze op verzoek kunt tonen.

 • Bij de opleidingen van Creative Media and Game Technologies (BCMGT) is er een wiskunde eis. Heb je een HAVO diploma met CM profiel zonder wiskunde, dan moet je één van de volgende wiskunde A of B certificaten aanleveren: staatsexamen, VAVO of een certificaat van Boswell Bèta.

  Vergeet je niet op tijd aan te melden voor een wiskunde examen!

  • Klik hier voor meer informatie over Boswell Bèta.
  • Klik hier voor meer informatie over het staatsexamen.

Documenten uploaden

Als er documenten nodig zijn, ontvang je hierover een e-mail. In deze e-mail vind je een link naar de uploadpagina en je inloggegevens. Stuur je documenten dus niet per e-mail of post. Wacht het bericht met informatie over het uploaden van je documenten af. Houd ook je spambox in de gaten!

Verblijfsvergunning

Heb je een niet-EER nationaliteit? Volgens de wet kun je alleen ingeschreven worden als HKU een kopie van jouw geldige verblijfsvergunning heeft.

Heb je nog geen verblijfsvergunning? Vraag deze op tijd aan! Kijk voor meer informatie op de pagina visa & permit.

Vragen

Neem voor vragen contact op met HKU Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540.