Huisvesting

Utrecht is een geweldige stad om te wonen. Maar studentenkamers zijn schaars. Begin daarom op tijd met je zoektocht naar een kamer. Zoek op zoveel mogelijk manieren tegelijk en wees creatief. Op deze pagina vind je enkele tips om je op weg te helpen.

Sites om kamers te zoeken

Let op: we kunnen de kwaliteit van deze bemiddelingsbureaus en platforms niet garanderen. Blijf dus altijd alert op huisjesmelkers of oplichters voordat je je ergens toe verplicht. HKU accepteert hiervoor geen verantwoordelijkheid.

Let op deze zaken bij het zoeken (en vinden) van een kamer:

  • Woon je samen met andere huurders? Of is het een kamer bij een verhuurder in huis?
  • Kun je makkelijk in je eigen kamer komen? Of moet je eerst door de kamer van iemand anders?
  • Is er een keuken?
  • Is er een nette wc en badkamer?
  • Zijn gas, water en elektra bij de prijs inbegrepen? Of is de huurprijs 'kaal'?
  • Is de kamer de prijs waard? Gebruik het wettelijke puntensysteem voor de maximumhuur
  • Zorg dat je de kamer hebt gezien voordat je huur of borg overmaakt.
  • Vraag altijd om een bonnetje als je een waarborgsom of huur moet betalen.
  • Maak nooit het huurbedrag voor de hele huurperiode in één keer over.
  • Vraag of je je op het adres kunt inschrijven bij de gemeente.

(Sociale) huurwoning

WoningNet Regio Utrecht biedt sociale huurwoningen aan in de regio Utrecht en woningen in de vrije sector. Het is verstandig om je meteen na je 18e verjaardag in te schrijven. Dan heb je na je studie al een wachttijd opgebouwd. Het kan drie tot tien jaar duren voordat je bovenaan de wachtlijst staat.

Via SSH kun je je met korting inschrijven voor SSH én WoningNet.

Bezoek de website van WoningNet Regio Utrecht

Als je een kamer hebt

Huurcontract tekenen

Heb je een kamer gevonden? Zorg ervoor dat je een huurcontract krijgt. Dit heeft een paar voordelen: Je kunt je inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen en je hebt recht op huurbescherming. Je kunt dan bijvoorbeeld niet zomaar uit je kamer worden gezet.

Op de site van de Rijksoverheid vind je nuttige informatie over huurcontracten. Op Kamer.nl kun je een standaard huurcontract downloaden.

Inschrijven bij de gemeente

Inschrijven in Utrecht gaat via het Loket Burgerzaken.

Heb je geen huurcontract? Dan kun je je niet inschrijven bij de gemeente. Let op: dit kan gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Voor internationale studenten kan het gevolgen hebben voor de verblijfsvergunning en voor de inschrijving aan HKU.

Inschrijven voor studenten uit Caribisch Nederland

Kom jij uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius? En ga je op kamers in Nederland? Dan moet je je uitschrijven bij de bevolkingsadministratie PIVA. Neem je bewijs van uitschrijving mee naar Nederland. Dit heb je nodig om je in te schrijven bij de gemeente waar je gaat wonen.

Lees meer over uitschrijven bij PIVA’s

Huurtoeslag aanvragen

Is de huur te hoog in verhouding tot je inkomen? Dan kun je huurtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Hulp bij huurproblemen

Twijfel je aan je huurprijs? Of aan de voorwaarden in je contract? Het Huurteam en Vidius helpen je gratis om dit te checken en te bespreken met je verhuurder. Soms kun je bijvoorbeeld te veel betaalde huur terugvorderen.

Sommige verhuurders houden zich niet aan de regels. Heb jij te maken met een huisjesmelker? Geef het door aan het Meldpunt Huisjesmelkers.

Er zijn organisaties die je kunnen helpen om een kamer te vinden. Meld je daar op tijd aan, want de wachttijden in Utrecht zijn lang. Zoek altijd zelf verder.

Studentenhuisvesting via SSH

SSH verhuurt woonruimte aan studenten. SSH-kamers zijn vaak in studentenhuizen. Naast permanente huisvesting heeft SSH ook tijdelijke woonruimte. Dit zijn kamers in etagewoningen en flats die op de lijst staan om gesloopt of gerenoveerd te worden. De wachttijd voor deze tijdelijke kamers is veel korter dan voor andere woonruimte van SSH.

Bezoek de website van SSH

Voor studenten Conservatorium, Beeldende Kunst en Design

Voor studenten die een opleiding doen aan HKU Utrechts Conservatorium, HKU Beeldende Kunst of HKU Design, gelden deels andere mogelijkheden wat betreft de beschikbaarheid van kamers. Kijk daarvoor op deze pagina's: