De impact van technologie op de ontwikkeling van het beroepenveld en het onderwijs is essentieel. Ook het beroep van de kunsten moet zich hiertoe verhouden. Hierbij kan technologie een creatief maakproces inspireren, faciliteren en innoveren, of juist afleiden, frustreren en zelfs saboteren.
Het brengt dus zowel een artistieke kans als een professioneel probleem met zich mee: technologie stelt een grote groep kunstenaars in staat om tot nieuwe vormen van artistieke expressie te komen en zorgt er tegelijkertijd voor dat bepaalde vaardigheden, vakkennis en rollen niet meer nodig zijn, of in ieder geval drastisch veranderen.
Het lectoraat focust op de invloed van technologie in creatieve maakprocessen door deze in te zetten in de kunst- en ontwerppraktijk, waarbij de technologie zowel onderwerp, middel als mede-maker kan zijn. Hierbij worden technologische ontwikkelingen voortdurend onderzocht, aangepast en ontworpen om geschikt te zijn en blijven voor creatieve maakprocessen in, voor en door de kunsten.
Het Hart van het Lectoraat
Het is bijna onmogelijk om ons leven voor te stellen zonder technologie. Het verbindt mensen over de wereld via het internet waardoor verschillende ideeën, perspectieven en kennis kunnen worden gedeeld, verdiept en ter discussie gesteld. Het geeft ongehoorde stemmen een mogelijkheid om gehoord te worden en met gelijkgestemden in contact te komen, om zo van elkaar te leren en steun te vinden.
Maar, de alomtegenwoordigheid van technologie heeft ook negatieve consequenties. Zo kan technologie mensen tegelijkertijd ook uit verbinding brengen, o.a. door fake news, polarisatie, onzekerheid door social-media en het verlies van privacy.
Het omarmen van zowel de positieve kracht en negatieve consequenties van technologie vormt dan ook het startpunt voor de ambities en focus van het lectoraat. Hierbij stelt zij dat er een essentiële rol is voor de kunsten om deze ambiguïteit betekenisvol ervaarbaar te maken, kritisch te bevragen en inspirerende voorbeelden en alternatieven te bieden
Het lectoraat (Dis)Connected Technology & Creativity richt zich dan ook op het stimuleren van makers die, dankzij en ondanks technologie, mensen bekrachtigen door digitale betekenisvolle ervaringen, om open in verbinding te komen met zichzelf, met anderen, de samenleving en de wereld om ons heen.
Thema’s van het Lectoraat
Qua technologie focussen we ons op twee ‘specifieke’ technologieën: Extended Reality en (generatieve) Kunstmatige Intelligentie. Daarnaast hanteren we drie kernthema’s: (Dis) Trust, (Dis) Embody en (Dis) Empower.
(Dis) Trust vertegenwoordigt enerzijds het perspectief van de ethische en filosofische vraagstukken rondom technologie in context en anderzijds de impact van technologie op het vertrouwen die we als sociale wezens hebben in elkaar als onderdeel van een wereldwijde samenleving.
(Dis) Embody vertegenwoordigt de relatie tussen 1) technologie, maker en maakproces, 2) de rol die het lichaam en de eigen ervaring hierin speelt en 3) de impact van technologische ervaringen op het eigen en maatschappelijke normerende lichaamsbeeld.
(Dis) Empower vertegenwoordigt enerzijds het perspectief van het eigen maken van kennis en kunde rondom het betekenisvol inzetten, aanpassen en ervaren van technologie in de context van creatieve maakprocessen en anderzijds de capaciteit van technologische ervaringen om mens (en de maatschappij als geheel) te bekrachtigen in diens werk en leven.