Didactiek voor Creatieve Technologie

In het leertraject Didactiek voor Creatieve Technologie (DCT) ontdekken docenten en medewerkers van binnen en buiten HKU hoe zij creatieve technologie kunnen inzetten in hun onderwijspraktijk.

Wat is DCT?

Didactiek voor Creatieve Technologie (DCT) is een professionaliseringstraject voor docenten en medewerkers van binnen en buiten HKU. Deelnemers onderzoeken vanuit een concrete leervraag hoe zij relevante nieuwe technologie kunnen inzetten in hun onderwijspraktijk en ontwikkelen een didactische werkvorm. Ze kijken vanuit hun rol als maker en docent, maar ervaren tegelijk hoe het is om zelf iets nieuws te leren.

Traject

Het traject bestaat uit bijeenkomsten waarin zowel gezamenlijk als individueel wordt gewerkt. Er is ruimte en tijd om:
  • Nieuwe kennis over CT op te doen
  • Onder begeleiding met CT te experimenteren.
  • Een product te ontwikkelen dat daadwerkelijk in het onderwijs geimplementeerd wordt.

Lerende community

Samen met oud-deelnemers van het DCT-traject vormen de deelnemers een community waarin kennis en ervaring uit onderwijs, onderzoek en werkveld wordt gedeeld - ook na afronding van het traject.

Ervaringen van deelnemers

Michiel Krikke
Michiel Krikke, docent op het Grafisch Lyceum Utrecht, volgde het afgelopen jaar de DCT. Zijn interesse voor technologie in het algemeen, maar vooral de toepassing van mogelijk nieuwe technologieën in het KD Mediavormgever waren voor hem de reden om deel te nemen.


Bekijk hier zijn onderzoeksverslag

Manon Egging
Voordat Manon Egging - werkplaatsmedewerker bij Texspace op HKU-locatie IBB - in aanraking kwam met het DCT-traject was ze al bezig met het ontwikkelen van een ‘eigen’ beeldtaal in virtual reality, bijvoorbeeld door eigen bewegingen, texturen en patronen te ‘mappen’ op virtuele avatars. Het traject kwam voor haar dus als geroepen.

Contact

Wil je als HKU’er of als externe professional ook een DCT-traject volgen? Neem contact op met Machiel Veltkamp, docent en projectleider Extended Realities binnen het Expertisecentrum Creatieve Technologie, te bereiken via machiel.veltkamp@hku.nl. Inschrijven = meedoen