Animaties HKU-studenten op Bevrijdingsfestivals

  • 06 mei 2024
Hoe visualiseer je vrijheid in een animatie? HKU-studenten van verschillende studierichtingen zijn met deze vraag aan de slag gegaan. Het resultaat? Een animatie die op 5 mei te zien was op de hoofdpodia van Bevrijdingsfestival Utrecht en Bevrijdingspop in Haarlem. Bij elkaar trekken de twee steden jaarlijks op 5 mei meer dan 150.000 bezoekers.
Tijdens het twee weken durende seminar ‘Fashion For Freedom’ hebben dertien HKU-studenten van verschillende opleidingen hard gewerkt aan de animatie. Het eindresultaat was de hele dag te zien op de schermen bij het hoofdpodium in Utrecht en Haarlem.

In een ‘motion capture pak’ namen de studenten hun eigen bewegingen op, waarna ze deze omzetten in digitale animatie. Werkplaatsbegeleider Simone van Dordrecht: 'Deze technologie wordt nog niet veel gebruikt. Het is voor de studenten leuk om in dit vroege stadium van deze ontwikkelingen direct hiermee aan de slag te gaan.'

Virtueel met textiel werken

Bij het maken van de animatie gebruikten studenten de software-systemen Clo3D en Blender. Clo3D is een 3D-programma waarmee je via een realistische computeranimatie een kledingstuk kunt visualiseren en wordt in de commerciële mode-industrie gebruikt. Met Blender kun je modellen, animaties en visuele effecten maken.

Werkplaatsbegeleider Manon Egging: 'We hebben ons bij HKU de laatste paar jaar nog meer toegelegd op het digitale, in 3D. De studenten hebben met textiel gewerkt in een virtuele 3D-omgeving, waarbij ze patronen direct op een avatar kunnen laten zien en deze kunnen laten bewegen. Daar zit veel toekomst in.'

Deze studenten maakten de animaties - Okke Dries, Francisco Eltink, Tibbey Flemm, Joshua Getrouw, Frank Groothedde, Dies Herk, Mare Knegt, Arina Kydyrova, Kris Mcdonald, Stan Velde, Isabel Visser en Lucas Weijenborg.
klik hier om de hele animatie te bekijken.