Terugblik 25 jaar AG

Interview Peter van Dijk

AG, de tentoonstellingsruimte van HKU, bestaat 25 jaar. Peter van Dijk is hier tentoonstellingscoördinator en niet weg te denken uit de Minrebroederstraat. Hij realiseerde hier samen studenten en alumni van verschillende studierichtingen meer dan 200 exposities. Wij blikken met hem terug.
Toen AG (voorheen Academiegalerie) in 1996 werd opgericht, was Peter net zelf aan de docentopleiding van HKU afgestudeerd. Samen met een voormalig klasgenoot werd hij verantwoordelijk voor de coördinatie van de Academiegalerie. Na een jaar koos zijn collega een ander pad, maar Peter bleef betrokken en houdt sindsdien vele ballen hoog. ‘Mijn werk is ontzettend divers. Ik ben het eerste aanspreekpunt, verantwoordelijk voor de ruimte, communicatie en planning, bouw mee aan de tentoonstellingen en treedt op als curator.

De kneepjes van het vak

Maar bovenal is Peter docent. Hij begeleidt studenten bij het uitdenken, organiseren en inrichten van een tentoonstelling. Bovendien leert hij ze hoe ze zichzelf kunnen presenteren, bezoekers kunnen verleiden en de ruimte naar hun hand kunnen zetten. ‘Mijn favoriete studenten hebben vaak grootse plannen. Fantastisch! En dan zie ik het als mijn opdracht om daar enig realisme in aan te brengen, zonder dat hun oorspronkelijke idee verloren gaat.’

Menig (oud-)student heeft zo van Peter de eerste kneepjes van het tentoonstellingsvak geleerd. ‘Binnen het onderwijs gaat het vaak om het proces en is het eindresultaat van secundair belang. In AG gaat het echt om hoe je jouw werk presenteert en is dat eindresultaat wél belangrijk. Bovendien krijgen studenten hier de kans om hun relatie met een (breder) publiek te onderzoeken, waardoor zij bijvoorbeeld met meer afstand naar hun werk leren kijken’. Door ideeën in de openbaarheid te toetsen, maakt een student vaak grotere sprongen in zijn of haar ontwikkeling dan binnen een klassieke lessituatie.

Zijn belangrijkste advies is dan ook: treed met je werk naar buiten, ook tijdens de studie. ‘Probeer contact te maken met een publiek buiten je eigen netwerk. Organiseer én werk samen. Trek de stoute schoenen aan, zoek een plek buiten de academie, maak je eigen tentoonstelling en nodig mensen uit. Met dat soort initiatieven haal je nog meer uit je studie.

Op naar de volgende 25!

De vraag wat zijn meest bijzondere moment in de afgelopen 25 jaar was, vindt hij eigenlijk niet te beantwoorden. Peter heeft met veel oud-exposanten nog contact en hoort regelmatig hoe leuk en leerzaam hun ervaring met AG was. ‘Het is bizar om te bedenken hoeveel bijzondere talenten in deze ruimte voor het eerst met hun werk naar buiten traden’. Ook al zijn er meer dan 200 exposities geweest, ze staan hem nog bijna allemaal helder voor de geest. ‘Elke opening is weer een bijzonder en spannend moment, tijdens de aanloop naar een tentoonstelling werk je intensief samen en leer ook ik nog steeds weer nieuwe dingen. Saai wordt het nooit, wat dat betreft zou ik zo nog 25 jaar doorkunnen!’

Meer lezen over AG? Neem dan een kijkje op hun website of instagramkanaal.