Sil loopt stage bij culturele broedplaats

Sil loopt stage bij culturele broedplaats

Sil is Kunst en Economie student (werkveld muziek) en loopt op dit moment stage bij Stichting Hubert, een culturele broedplaats in zijn stad Nijmegen. Wij zijn benieuwd naar zijn ervaringen. Hoe heeft hij een passende stage gevonden, waar loopt hij tegenaan en wat is het allerleukste aan stagiair zijn?
Sil loopt stage bij culturele broedplaats

Sil! Wat fijn dat je tijd kon vrijmaken, want je zal het vast druk hebben nu je stageloopt. Maar voor we daar meer over horen, wat ging er allemaal aan vooraf?

Laat me je een ding vertellen: een stage vinden is nog een heel proces, vooral in tijden van corona! Veel van mijn studiegenoten hebben gekozen voor een tussenjaar, zijn eerst aan hun minor begonnen of hebben hun stageplek in rook op zien gaan door de gevolgen van de pandemie.

Vooraf wist ik dat ik mij meer wilde verdiepen in subsidies en beleidsvorming. Ik zocht dus naar bedrijven die aansloten bij mijn leerdoelen, maar kreeg vaak nul op het rekest. Na lang denken, zoeken en door met veel mensen erover te praten, kwam ik op het idee om naar stagemogelijkheden bij broedplaatsen te zoeken. In deze zoektocht kwam de, voor mij toen nog onbekende plek, Hubert als snel naar boven.

Hubert dus… En hoe wist je nou zeker dat deze stage op jouw lijf geschreven was?

Tijdens het mailcontact met mijn contactpersoon van Hubert wist ik nog helemaal niet zeker of dit wel was wat ik wilde. Van alle voordelen zag ik ook nadelen, en vice versa.

Ter illustratie: Hubert is een heel jonge organisatie, daar zitten twee kanten aan. De mate van professionaliteit en kennis zijn soms lager dan bij een gevestigde organisatie, maar aan de andere kant is ambitie heel groot en kan je er als stagiair veel meer impact hebben. Dit laatste gaf mij de doorslag om voor Hubert te kiezen.

Bij de allereerste kennismaking kwam Hubert een beetje rommelig op me over. Ik kwam aan op een groot industrieterrein waar hier en daar wat jongens aan het klussen waren. Maar toen mijn stagebegeleider aankwam en het gesprek begon, was het eigenlijk meteen raak. Hij vroeg me waarom ik bij een plek als deze stage zou willen lopen; mijn antwoord kwam nagenoeg volledig overeen met de missie en visie van Stichting Hubert, vanaf dat moment was er meteen een klik, zowel persoonlijk als professioneel.

Fijn om dan zo’n match te vinden. En dan ga je dus aan de slag, wij zijn benieuwd! Hoe ziet zo’n stageweek er dan uit?

Geen dag is hetzelfde. Ik loop mee met de oprichters. De ene dag hou ik me meer bezig met kantoorwerk: subsidies schrijven, facturen sturen, dat soort dingen. De andere dag is het meeting na meeting, ik heb een groot deel van het Nijmeegse culturele circuit gezien de afgelopen maanden.

Wat mijn stage zo mooi maakt, is dat ik me van A-Z betrokken voel. Van de allereerste brainstorm tot de dag dat het echt gaat gebeuren. Het voelt heel waardevol om zo’n heel proces mee te kunnen maken. Bovendien word ik door de eigenaren ook betrokken bij ideeën voor de toekomst, er wordt echt naar mijn mening geluisterd.

Klinkt alsof je ontzettend op je plek zit. Wat is dan het allerleukste?

De sfeer! Vanaf de allereerste dag voelde ik een klik met de plek en de mensen die hier werken. Het is zo fijn om te voelen dat die klik wederzijds is, ik voel echt dat ze vertrouwen in mij hebben. Al vanaf het eerste moment werd ik direct in het diepe gegooid en was er ook ruimte voor mijn mening, er werd zelfs naar gevraagd!

Doordat ik vanaf het begin al volle bak meedraai in het hart van de organisatie, en misschien wel het meest aanwezig ben tijdens de kantooruren, voel ik me echt onderdeel van het team. Dit vertrouwen voelt goed en geeft mij de drive om ze niet teleur te stellen.

Wat fijn om zoveel vertrouwen te krijgen. Maar ik neem aan dat je bij aanvang niet alles al wist. Kun je een voorbeeld noemen van iets wat je tijdens je stage geleerd hebt dat je nog niet tijdens onze opleiding had meegekregen?

Ik kan ongelooflijk veel voorbeelden noemen, maar het belangrijkste is wel op het gebied van subsidies en bedrijfsvoering. Leren over subsidies was mijn voornaamste leerdoel en in de eerste week ben ik daar meteen mee van start gegaan, dat is iets waar ik de verdieping echt bij miste tijdens de studie.

Bovendien krijg je tijdens het lopen van stage de onmisbare praktijkervaring mee. De dagelijkse gang van zaken, het in grote lijnen uitzetten van een onderneming, dit zijn ervaringen die je tijdens een studie niet kunt simuleren.

Klinkt alsof jij helemaal op je plek zit. Heb je tips voor studenten die nu een stage zoeken?

Focus je niet alleen op de grote bedrijven, de labels met grote namen, de bekende podia, etc. Kijk vooral ook goed naar de kleine spelers, vanuit mijn eigen ervaring en van de ervaring van studiegenoten die bij een kleine onderneming zitten, merk ik dat je bij zo’n organisatie veel meer wordt meegenomen in alle processen. Je voelt je veel meer dan alleen “de stagiair”.

Maar het allerbelangrijkste blijft dat je een stageplek zoekt waar het mogelijk is om aan jouw leerdoelen te werken. Hiervoor zul je soms uit je comfortzone moeten stappen, maar dat kan heel goed zijn voor je ontwikkeling.

Na al jouw ervaring: is er nog iets dat je studenten wil meegeven die nu opzoek zijn naar een geschikte stage?

Zoek buiten de begane paden, ga opzoek naar kleine spelers met grote ambities of kijk of er een meer specifieke stage beschikbaar is bij een grote organisatie. Geef tijdens het eerste gesprek duidelijk aan wat jij verwacht van de stage, wat je wil leren, maar vraag ook naar wat zij van jou verwachten. Een half jaar vijf dagen in de week stagelopen is best intens, dus zorg dat het uitdagend, leuk en nuttig blijft voor jezelf.

Gouden tip Sil, daar kunnen we mee verder. Tot slot: waar ben je nu mee bezig?

Op dit moment ben ik bezig met een subsidieaanvraag voor cultuurparticipatieproject, dit is niet helemaal mijn straatje, maar het is zeker heel leerzaam om de kunst van een goede subsidieaanvraag te schrijven!