Yentl loopt stage bij Le Guess Who?

Interview met Yentl

Yentl is derdejaars Kunst en Economie student en loopt op dit moment stage. Wij zijn benieuwd naar haar ervaringen. Hoe heeft ze een passende stage gevonden, waar loopt ze tegenaan en wat is het allerleukste aan stage lopen?

Toen ik een stage moest regelen, begon ik met het bepalen bij wat voor soort bedrijf ik graag stage zou willen lopen. Ik wist namelijk nog niet zo goed wat voor werkzaamheden ik precies zou willen verrichten, maar wist wel dat ik graag stage wilde lopen bij een organisatie met een fijne werksfeer die ook nog eens aansloot op mijn interesses.

Aan het begin was het niet heel makkelijk om een stage te vinden. Ik merkte dat veel bedrijven waar ik op bezoek was geweest toch studenten zochten met meer (werk)ervaring. Uiteindelijk heb ik de hulp ingeschakeld van mijn docent Myra Driessen. Via haar ben ik terecht gekomen bij Le Guess Who? Hier had ik direct een fijn gevoel en toen heb ik direct gesolliciteerd.

Waardoor wist je dat deze stage op jouw lijf geschreven was?

Ik wilde graag stagelopen bij een organisatie waar niet alleen muziek centraal stond, maar waar meerdere kunstdisciplines bij elkaar komen. Ook vond ik het leuk om een internationaal georiënteerde stage te lopen, omdat het me leuk leek om met verschillende culturen samen te werken.

Le Guess Who? is een festival waarbij al deze interesses samen kwamen en waar ze ook nog eens in een informele sfeer met een klein team keihard werken. Hierdoor voelde ik mij direct thuis.

Het is lastig om van te voren te weten of een stage op je lijf geschreven is. Een stage is er juist voor bedoeld om erachter te komen wat wel en juist niet bij je past en in wat voor bedrijfscultuur je later wil werken.

Waar loop je nu stage en hoe ziet een gemiddelde dag er uit?

Ik loop nu een marketingstage bij Le Guess Who? Dit is een internationaal festival voor grensverleggende muziek en cultuur dat vier dagen in november plaats vindt door de hele stad Utrecht. Samen met een andere marketingstagiair ondersteunen wij het marketingteam van Le Guess Who? We zijn in totaal met vier.

Mijn werkzaamheden lopen best uiteen: artikelen schrijven, het aansturen van een PR-campagne, contacten onderhouden, persarchief bijhouden, het aansturen van het promoteam maar ook flyers rondbrengen in Utrecht.

Daarnaast waren wij als stagiaires verantwoordelijk voor de Utrecht Treasure Guide, waarin we allemaal toffe ondernemingen uit Utrecht hebben benaderd om deel te nemen aan onze Treasure Guide met een actie voor onze festivalbezoekers.

Bovendien heb ik voorafgaand aan het festival en tijdens het festival wat productionele taken opgepakt zoals het bijhouden van de gastenlijst en het aansturen van onze vrijwilligers.

Wat vind je het allerleukste aan je stage?

Mijn team en de werksfeer zijn echt het allerleukste. We werken met z'n allen aan een tafel, waardoor je niet alleen alle marketingzaken meekrijgt, maar ook hoort hoe een programma tot stand komt of wat er allemaal speelt bij productie. Ik heb me bij Le Guess Who? nooit een echte stagiaire gevoeld, maar voelde me echt een onderdeel van het team.

Wat heb je tijdens stage geleerd, dat je (nog) niet op de HKU geleerd had?

Mijn stage heeft mij geleerd hoe het is om deel uit te maken van een uitvoerend project, waarin alle verschillende werkzaamheden en teamrollen elkaar nodig hebben en zich aan elkaar aanpassen.

Bovendien heb ik écht meegekregen hoe belangrijk het is dat de bedrijfscultuur van de organisatie bij je past en hoe belangrijk dit kan zijn voor je eindresultaat.

Deze stage heeft mij uiteraard ook extra werkervaring gegeven, waarin ik mijzelf heb uitgedaagd om het beste uit mijzelf te halen.

Heb je tips voor studenten die nu een stage zoeken?

Docenten blijven er op hameren, maar ze hebben wel gelijk: het is zó belangrijk om vroeg te beginnen met het zoeken naar een stage. Als het hele proces toch moeizamer verloopt dan verwacht, dan kun je veel slechter een organisatie kiezen die echt bij jou past, maar ben je veel meer bezig met het überhaupt vinden van een stage en dat is zonde.

Het heeft mij heel erg geholpen om met mensen die mij kennen te praten over een stage die bij mij zou passen. Wat wil ik precies leren en wat voor soort organisatie past bij mij? Dit kan een docent zijn, maar ook vrienden of familie. Soms kunnen anderen net wat beter verwoorden waar je naar op zoek bent of kennen zij toevallig een organisatie die heel erg bij jou past.

Is er nog iets wat je nieuwe stagelopers extra wil meegeven?

Wees niet bang om tijdens je stage te laten weten dat je meer uitdaging wil of geïnteresseerd bent in bepaalde werkzaamheden. Blijf nieuwsgierig en durf te falen. Ga ook eens in gesprek met studenten die ergens anders stage lopen. Hierdoor krijg je een beter beeld hoe andere organisaties zijn opgebouwd en wat voor verschillende werkzaamheden er zijn. Misschien word je daardoor ook weer geïnspireerd!