Rozanne over circulaire economie

Interview met Rozanne Henzen

Rozanne, in 2015 afgestudeerd aan Kunst en Economie, schreef het boek ‘De kleine Circulaire economie voor Dummies’.

Wij zijn benieuwd: hoe is ze tot het schrijven van dit boek gekomen? Ontstond haar interesse voor circulair ondernemen al tijdens haar studie en hoe is het leven ná de HKU eigenlijk?

Voor sommigen is het al bijna zover: afstuderen en dan... aan de slag in het werkveld! Een werkveld vol mogelijkheden, want met Kunst en Economie kun je velen kanten op.

Alumni Rozanne verdiepte zich tijdens en na haar studie in de wereld van duurzaamheid en de circulaire economie. Zelfs zo diep, dat ze er een boek over kon schrijven. Dit jaar schreef zij het boek ‘De kleine Circulaire economie voor Dummies'. Wij zijn benieuwd naar haar ervaringen in het werkveld en willen alles weten.

Vertel ons eerst eens meer over je afstuderen:

In 2015 behaalde ik mijn bachelordiploma Kunst en Economie met als afstudeerrichting Visual Art & Design Management.

Voordat ik met deze studie begon, had ik al interesse in duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, innovatie en mode. Ik wist alleen eigenlijk nog niet zo goed hoe ik dit moest plaatsen. Maar omdat we al vanaf het eerste jaar stage konden lopen, ontdekte ik al snel waar mijn hart sneller van ging kloppen.

Zo vond ik de textiel- en mode-industrie heel interessant, maar de manier waarop die industrie in elkaar zat niet. Dit leidde uiteindelijk naar het onderwerp van mijn scriptie: 'Consermeren, het behoud van de toekomst'. Deze scriptie, in samenwerking met het Utrechtse bedrijf i-did, ging over het positief beïnvloeden en stimuleren van groen consumentengedrag binnen het behoud, recyclen en upcyclen van mode in Nederland. Hierbij keken we ook hoe we de vertaalslag konden maken naar een business canvas waarin de waardepropositie van een maatschappelijk verantwoorde onderneming en de beïnvloeding van groen consumentengedrag centraal staat.

Je studeerde af als Kunst en Economie-student, en toen?

Ik ben direct verder gaan studeren! Hoewel ik studeren binnen het projectgestuurd onderwijs van de HKU erg leerzaam vond, miste ik soms de verdieping. Met behulp van het VSBfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds was het voor mij mogelijk om mijn studie verder te zetten in het buitenland.

In Antwerpen begon ik aan mijn studie Strategische Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Doordat ik precies wist wat ik wilde, kreeg ik de kans om de helft van deze master aan de Stockholm University te volgen. Op deze manier kon ik mij meer focussen op duurzaamheid en de circulaire economie.

In Stockholm werd ik, na deelname aan een ondernemingscompetitie op het gebied van circulaire economie, geselecteerd voor een fellowship aan de Stockholm School of Entrepreneurship.

Al tijdens mijn master ontplooide ik mijzelf op verschillende gebieden. Zo werd ik social impact consultant bij een wereldwijd student consultantbureau 180 Degrees Consultancy, deed ik mee aan de bootcamp circulaire Economie in Vlaanderen Circulair en ben ik met mijn team tweede geworden bij de Circular Fashion Games 2017. Hier vonden wij voor onze opdrachtgever Waste2Wear een nieuwe manier om polystyreen en nylon te recyclen en integreren in textielketen.

Mijn masterafstudeeronderzoek voltooide ik bij Cilotex, hier werkte ik mee aan een onderzoek van het Vlaams Innovatiecentrum voor de Logistiek - over het optimaliseren van het inzamelen en hergebruik van textielafval. Als kers op de taart ben ik in 2018 magna cum laude afgestudeerd.

Je zat duidelijk niet stil! Daarna heb je vrij snel het boek 'De kleine circulaire economie voor Dummies' geschreven. Was je tijdens je studies ook al bezig met de circulaire economie?

Ja zeker, die interesse werd al tijdens mijn studie aan de HKU gewekt. Toen ik fulltime stage liep bij i-did, kwam ik in aanraking met de waarde van (textiel)afval. Na deze stage kreeg ik, met goedkeuring van de examencommissie, de mogelijkheid om een half jaar vakken te volgen aan Instanbul Bilgi University.

Die ervaring heeft me doen inzien dat de wereld nog mooier en kwetsbaarder is dan ik dacht. We moeten trots zijn op de aarde en haar beschermen in plaats van vervuilen. Zelfs met de kennis van recycling die we hebben, gooien we nog steeds perfect herbruikbare materialen weg die de wereld vervuilen.

Gecombineerd met mijn ervaringen bij i-did, was dit echt een eye-opener. Hierna heb ik de circulaire economie niet meer losgelaten.

Vertel eens wat meer over het bijzondere boek dat je geschreven hebt?

'De kleine Circulaire economie voor Dummies' is een officiële uitgave in de Voor Dummies-serie voor de Nederlandse en Vlaamse markt. Het is een toegankelijk boek met een makkelijk geformuleerde uitleg van het concept en de begrippen binnen een circulaire economie. De begrippen worden ondersteund met praktijkvoorbeelden. Het is een boek voor iedereen die op een laagdrempelige manier meer wil weten over de circulaire economie. Ieder hoofdstuk eindig ik met tips en tricks over hoe mensen de theorie zelf in praktijk kunnen brengen.

Hoe kwam je dan tot het idee voor dit boek?

Ik kreeg dit idee tijdens mijn deelname aan de Nationale Denktank van 2018. Hier deed ik onderzoek naar hoe we de transitie naar een circulaire economie kunnen versnellen. Daaruit bleek dat 57% van de Nederlanders geen idee heeft wat de circulaire economie is en slechts 5% precies weet wat het inhoudt. Dit terwijl de Nederlandse overheid de ambitie heeft om in 2050 volledig circulair te zijn, en in 2030 zelfs al voor 50%. Deze cijfers zijn dus duidelijk een mismatch. Voor een volledig circulair Nederland is namelijk een systeemverandering nodig. Dat betekent dat de fundamenten van onze maatschappij drastisch moeten veranderen. Dit heeft invloed op alles wat we doen: cultuur, gedrag, maar ook de manier waarop we consumeren op vakantie gaan en samenwerken.

Het is dus enorm belangrijk dat niet alleen de overheid of het bedrijfsleven meegaat in de verandering naar een circulaire economie, maar dat we hier allemaal aan bijdragen. Met dat in het achterhoofd, kwam ik op het idee voor een circulaire economie voor dummies-gids.

Op welke manier denk je dat de circulaire economie een rol kan spelen voor huidige KE-studenten?

Er zijn drie grote redenen waarom we moeten overschakelen op een circulaire economie:

  1. De toenemende vraag naar natuurlijke hulpbronnen en de ernstige tekorten die daaruit voortkomt;
  2. De negatieve impact van de manier waarop we nu leven op het klimaat;
  3. Onze afhankelijkheid van andere landen. De meeste Europese landen zijn voor grondstoffen afhankelijk van andere, vaak niet Europese landen. De Nederlandse industrie haalt bijvoorbeeld 68% van haar grondstoffen uit het buitenland.

Om de Sustainable Development Goals en de klimaatdoelen van Parijs te halen, zal de wereld anders met grondstoffen en materialen moeten omgaan. Hier speelt de circulaire economie een grote rol en daar is dus een systeemverandering voor nodig.

Daar komt naar mijn idee de kracht van een KE-student naar voren. Bij Kunst en Economie word je niet alleen als manager opgeleid, maar ook als creatief denker. Innovatie en creativiteit staan centraal in de transitie naar een circulaire economie. Denk hierbij aan startups en bedrijven als: Too Good to Go, Swapfiets, LENA de kleidingbieb, Rotterzwam, Rebottled, i-did maar ook festivals als DGTL.

Bovendien is samenwerken enorm belangrijk: niet alleen met de voor de hand liggende partners, maar juist nieuwe combinaties maken een ciruclair model mogelijk. Denk hierbij aan Plastic Whale en Vepa of Instock met Albert Heijn.

Wat heb je tijdens je studie Kunst en Economie geleerd dat je nu kunt toepassen in het echte werkveld?

Ik ben op dit moment onderzoeker aan de Antwerp Management School, bij het expertisecentrum Sustainable Transformation, waar ik me o.a. richt op duurzamheid en de circulaire economie.

Er zijn drie dingen die ik bij de HKU geleerd heb die voor mij enorm waardevol zijn en, daar kwam ik na mijn studie pas achter, niet vanzelfsprekend zijn voor andere opleidingen:

  • de mogelijkheid om creatief te denken
  • het samenwerken in multidisciplinaire teams
  • reflecteren over je eigen kunnen, individueel en in teams.

Heb je nog een advies dat je KE-studenten wil meegeven voor na hun afstuderen?

Het is zó waardevol om tijdens je bachelor al middenin het werkveld te staan en daaruit je eigen weg te vinden, connecties op te doen en te onderzoeken wat je wel en niet leuk vindt. Ga daar tijdens je studie vol voor! Als je in deze periode van je leven al hebt kunnen ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen, maakt dat de zoektocht na je werk alleen maar makkelijker.

Meer lezen over de circulaire economie? Lees dan vooral het door Rozanne geschreven boek: De kleine Circulaire economie voor Dummies. Op 20 maart is de officiële boeklancering op de Antwerp Management School met naast het boek ook andere interessante sprekers die je meer vertellen over de circulaire economie.