Menselijke interactie en jouw onbedoelde invloed

Interview met Jonne en Lidewei

Tweedejaars IMT’ers Jonne en Lidewei vertellen over menselijke interactie en jouw onbedoelde invloed als kijker.

In het tweede jaar van je studie bij HKU Media ga je aan de slag met projecten en verdiep je je verder in het vakgebied en jouw rol als maker.

Cinedans

Voor de tweede keer werkt Cinedans LAB samen met Image and Media Technology (IMT). Tweedejaarsstudenten gebruiken op een eigenzinnige manier oude en nieuwe technieken om ervaringen te creëren die reflecteren op het lichaam of beweging aanmoedigen. De resulterende interactieve installaties - Spatial Narratives - zijn op het festival in Amsterdam te zien.

Shy to Eye

Een van de projecten op Cindedans is Shy to Eye. IMT'ers Jonne en Lidewei vertellen over menselijke interactie en jouw onbedoelde invloed als kijker.

'Twee dansende vrouwen hebben samen een leuke tijd. Wanneer de kijker dichterbij komt verandert de situatie stap voor stap. Waar je deel van wilde uitmaken verdwijnt op het moment dat je het probeert te bereiken. Bij het bedenken van het concept waren we gefascineerd door het gegeven dat wanneer mensen iets graag willen zien, het door hun invloed kapot gaat. Denk maar aan natuurgebieden die ten onder gaan aan hun eigen succes. We kwamen uit op een danser die stopt met dansen zodra er publiek is.

Paradox

Met deze paradox ofwel ‘catch 22’ zijn we aan de slag gegaan om het verhaal van onze installatie te gaan maken. We hebben veel experimenten gedaan en gefilmd totdat het begon te werken als ervaring. De deur is na filmtests toegevoegd om de perfecte afsluiter tussen de buitenstaander en de dansers te maken. Die deur vonden we gratis op Marktplaats. We hebben deze geverfd, voorzien van een standaard en gepimpt met een scherm en een Kinect voor de aansturing.

Lekker losgaan

Bij IMT meng je disciplines om tot iets nieuws te komen. We konden lekker losgaan om ons concept uit te werken. Tijdens het filmen van de actrices hebben we een theatercoach uitgenodigd om de eigen wereld en de onderbreking oprecht te krijgen als emoties. We hebben zo kunnen proeven aan method acting. De belichting en het in code zetten van de gewenste interactie voor de Kinect waren klussen die we echt moesten uitpluizen. Het sounddesign is gedaan door Kye Perry van Muziek en Technologie. Shy to Eye staat tijdens Cinedans op een trap in Eye Amsterdam. Voor een bezoeker staat de deur en de interactie dan ook echt op een logische plek. '

Tip

'Bij IMT ben je niet gebonden aan een enkel medium om je verhalen te vertellen. Als je wil weten hoe het is, kom langs om mee te lopen of praat met studenten tijdens een van de open dagen.'Shy to Eye: Jonne Verheij, Vanessa Bosch, Lidewei Reitsma, Steven de Kort
Fotografie: Kaka Lee en Jonne Verheij