''Crossover Creativity is echt teamwork''

Interview met Sofie Hollander

De 24-jarige Sofie Hollander stapte uit haar ‘beeldende kunst bubbel’. Samen met een bonte groep medestudenten ging ze een interdisciplinair avontuur aan. De minor die Sofie volgde is onderdeel van de nieuwe bachelor Crossover Creativity. “Een heel rijke en warme opleiding.”

In september 2019 is HKU Creative Transformation met een nieuwe vierjarige bachelor gestart: Crossover Creativity. De minor Creatieve ontwerpprocessen die Sofie volgde, gaat hier deel van uitmaken. “Ik had gewild dat die bachelor er al eerder was”, zegt Sofie, die nu de minor van een halfjaar volgde. “Ik heb voor de minor gekozen als intermezzo tijdens mijn opleiding Beeldende Kunst aan de Kunstacademie Breda. Ik was op zoek naar een manier om interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan. Dat is precies wat je bij Crossover Creativity ook leert."

Eyeopener

“Tijdens de minor leer je te kijken: wat is jouw kracht? Wat neem jij mee, vanuit jouw milieu en ervaring? Welke rol speel jij in een creatief proces? Deze opleiding is echt teamwork, waarbij je leert jezelf – en elkaar – in te zetten op vlakken waar je goed in bent.” Sofies medestudenten hadden uiteenlopende achtergronden en interesses. Van design en mode tot architectuur en creatieve therapie. “Het was een eyeopener, om te zien hoe we vanuit heel andere startposities aan een project begonnen.”

Performance art en VR-brillen

Het programma is volgens Sofie uitdagend en divers. “Er is aandacht voor theorie, bijvoorbeeld de fases die je doorloopt tijdens een creatief proces.” Ook bij de nieuwe bachelor Crossover Creativity leer je op verschillende manieren maken. Alleen werk je dan meer in context, met steeds maatschappelijke vraagstukken als vertrekpunt. Je werkt aan nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van de zorg of de slimme stad. Daarbij gebruik je nieuwe methodes uit de kunsten, technologie en onderzoek. “In de minor kregen we bijvoorbeeld masterclasses fotografie, performance art, compositie, muzikale improvisatie (Kobrani methode), en choreografie. Ook hebben we meer geleerd over onder meer de toepassing van technologie en virtual reality technieken.”

Kolkende stofdeeltjes

Veel doen, veel creëren, veel experimenteren. Ook dat kun je verwachten bij de nieuwe bachelor Crossover Creativity. Sofie: “Als een soort stadsnomaden werkten we steeds op andere plekken. Daarbij maakten we wat paste bij de locatie. Zo was ik met mijn groepje een week in een fabriek. Eerst moesten we een dag lang beschrijven wat we zagen. Het was een heel stoffige fabriek, dus we hebben een klein theater gebouwd waarbij we lampen zetten op de stof. De kolkende stofdeeltjes waren de performers. Heel magisch als dat lukt.”

Veelzijdig maker

Bij Crossover Creativity word je opgeleid tot een nieuw type veelzijdig maker. “In de opleiding draait het om teamwork tussen makers die stuk voor stuk andersdenkend zijn. Makers die een ander standpunt durven in te nemen en daarbij de verbinding zoeken. Dit creatieve proces leidt tot iets nieuws; tot werk dat niet onder één discipline valt.”
Niet alleen de aanpak, ook de groep docenten is interdisciplinair. “Ik heb de minor als een heel rijke en warme opleiding ervaren”, stelt Sofie. “Mede dankzij de docenten, die heel betrokken en vol passie zijn.”

Jezelf blijven

Maar haar belangrijkste les? Die kreeg Sofie van een studiegenoot, met wie ze samen een project deed. “Hij was webbouwer en zette heel andere stappen in het creatieve proces. Ik wil continu verbreden, aanraken, alle luikjes en deuren openen. Hij werkte veel concreter, waar ik me naar schikte. Tot hij op een gegeven moment zei: ‘Sofie, dit is geen samenwerking. Je staat niet voor wie jij bent, voor wat jij meebrengt.’ Hij hield mij een spiegel voor, waar ik nog vaak aan denk. Je moet ontvankelijk zijn voor de ideeën van anderen, maar wél bij jezelf blijven. Tijdens deze studie leer je jouw kracht in te zien – en in te zetten tijdens het samen creëren.”