Annabella zet design in voor het Klimaat

Interview Annabella Rijksen

Kun je design inzetten voor het klimaat? Ja, is de stellige mening van Annabella. ‘Maar dan is er wel meer samenwerking en co-creatie nodig.’ Met haar afstudeerproject wil de studente Kunst en Economie hieraan bijdragen.

Het idee voor haar afstudeerproject kreeg Annabella tijdens een studiereis naar Zuid-Afrika. ‘Ik stond op de Tafelberg en zag zoveel moois om me heen. Op dat moment dacht ik: we zijn zoveel kapot aan het maken; de natuur, het klimaat. Zodra ik terugkwam, ben ik me gaan verdiepen in de vraag: hoe kun je kunst en design inzetten in de strijd tegen klimaatverandering? En wat kan mijn bijdrage daarbij zijn?' Ze startte met een onderzoek naar de huidige rol van design op dit vlak.

'Ontwerpers gaan de wereld niet redden, maar kunnen wel verandering brengen'.

‘Ontwerpers kijken op een andere manier en hebben goede ideeën. Maar vaak blijft het bij bewustwording. Veel ontwerpers slagen er niet in hun ideeën en concepten verder te ontwikkelen omdat ze daarvoor niet de juiste kennis hebben. Denk daarbij aan techniek, wetenschap en politiek.'

Inspiratie en kennis

Hongerig naar meer kennis, inspiratie en contacten, bezocht Annabella allerlei klimaatevents, lezingen en evenementen vanuit de creatieve industrie. Zij organiseerde een rondetafelgesprek met Design Platform Rotterdam. ‘En tijdens een lezing heb ik Daan Roosegaarde gevraagd naar co-creatie. Ik vind het heel inspirerend hoe hij steeds samenwerking met anderen zoekt voor zijn projecten. Er zijn meer ontwerpers die dat wel willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen.

Voor mijn afstudeerproject ben ik op zoek gegaan naar samenwerkingsvormen om partijen bij elkaar te brengen. Met haar methodes creëert Annabella kansen voor ontwerpers om hun ideeën verder te ontwikkelen met de kennis van mensen uit andere sectoren. Het resultaat is een boek (publicatie en workshops), waarmee ontwerpers de succesfactoren leren ontwikkelen om nieuwe verbindingen te leggen en zo nieuwe cross-overs te laten ontstaan. Het boek wordt interacrief en de workshops worden ontwikkeld als er vraag naar is.

Door creativiteit en kennis te combineren ontstaan er nieuwe mogelijkheden om effectiever actie te ondernemen tegen klimaatverandering.'

Externe partijen

Zelf kiest Annabella ook bewust voor samenwerking. ‘Ik wil dat mijn methode echt toegepast gaat worden; voor elke locatie en elke groep ontwerpers. Daarom werk ik samen met twee externe partijen: The Turn Club en World Design Event.' Deze partijen bieden Annabella de mogelijkheid haar workshop te geven tijdens een klimaatevent in Montenegro en tijdens de Dutch Design Week. ‘Zo kan ik mijn methode verder ontwikkelen, ook na mijn afstuderen.’

Want één ding staat vast: na haar afstuderen gaat ze verder met design en het klimaat. Door drukte staat het manifest nog niet online, maar binnenkort gaat dit gebeuren. ‘En met drie andere studenten ben ik bezig ons product Block-e te realiseren. Het is een concept van een product waarbij er groene energie wordt opgewekt door te fietsen. De energie wordt opgeslagen en daarna kan men ermee 'betalen'. Groene energie wordt hierdoor een ruilmiddel. Het leuke van de samenwerking tussen Annabella en 3 andere studenten is dat ze allemaal een heel andere werkmethode hebben, 2 studenten komen van de Willem de Kooning en 1 van de TU Delft. Met ons product Block-e hebben we een designwedstrijd van What Design Can Do gewonnen. Dit laat mooi zien waar samenwerking en co-creatie toe kunnen leiden’, aldus Annabella.

Onlangs is Annabella genomineerd voor de Duurzame Jonge 100 en voor de HKU Awards in de categorie Vernieuwing.