Artist in Residence - Hydromedia: Seeing with water

In oktober 2023 ontving HKU vier professionele beeldend kunstenaars en experimenteel fotografen voor de residentieperiode 'Hydromedia: Seeing with water'.

Hydromedia: Seeing with water is een samenwerkingsproject tussen de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (BE), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU, NL) en de Hochschule für Gestaltung (HfG) in Karlsruhe (DE). Voor de residentie in Utrecht zijn de volgende vier kunstenaars geselecteerd.

Mariko Hori

Mariko Hori is een Japanse beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam, Nederland, en soms in Belgrado, Servië. Ze is ook zangeres voor een in Tokio gevestigde experimentele band ‘Information’ en de organisator van een internationaal experimenteel evenement ‘Soro-sorO’.

Instagram: Mariko Hori

Alexandra Crouwers

Alexandra Crouwers is beeldend kunstenaar en doctoraal artistiek onderzoeker aan LUCA School of Arts/KU Leuven (België). Door gebruik te maken van een scala aan beschikbare digitale technologie – variërend van LiDAR-scanning en augmented reality tot meeslepende 3D-animaties en avatars, onderzoekt Crouwers de relatie tussen het ‘echte’ en het ‘onwerkelijke’, oftewel het surrealistische.

Instagram: Alexandra Crouwers

Meng-Chan Yu

Meng-Chan Yu is een beeldend kunstenaar, voornamelijk gespecialiseerd in materiaalonderzoek. Ze begon haar studie beeldende kunst in Taiwan en kwam later naar Duitsland en Finland om haar conceptuele en interdisciplinaire vaardigheden verder te ontwikkelen.

Haar werken draaien om de natuur, ecologie en het milieu. Haar creatieve proces is conceptgedreven en wordt ondersteund door diepgaande materiaalexperimenten. Door de eigenschappen van materialen te onderzoeken, onderzoekt ze de mogelijkheden die ze onthullen en past ze die kennis toe in haar artistieke praktijk.

Instagram: Meng-Chan Yu

Sanne Vaassen

Sanne Vaassen (NL) gaat op zoek naar alternatieve feiten door (niet-)materie te ontmantelen, verschuiven, verdraaien en opnieuw vorm te geven. Vaak deconstrueert ze objecten die binnen onze samenleving een bepaalde betekenis en waarde krijgen. Daarnaast heeft ze de neiging om onconventionele meetinstrumenten te creëren met eigenschappen die volgens de gevestigde opvatting inefficiënt zijn. Het onzichtbare zichtbaar maken waarin een moment van tijd wordt vastgelegd is een terugkerend thema binnen haar praktijk.
Instagram: Sanne Vaassen

Symposium Hydromedia: Seeing With Water

Op donderdag 5 oktober trapte het symposium in Stadsschouwburg Utrecht af, waarin water belicht werd vanuit filosofie, ecologie, wetenschap en beeldende kunst. Verschillende sprekers als René ten Bos (voormalig Filosoof des Vaderlands) en Suzette Bousema (kunstenaar) gaven een talk met hun blik op water.
Instagram: Hydromedia: Seeing With Water

Expositie in AG

Via open calls zijn twaalf kunstenaars geselecteerd en uitgenodigd om aan de kunstacademies van Antwerpen (KASK), Utrecht (HKU) en Karlsruhe (HfG) onderzoek te doen en experimenteel werk te maken waarin ecologische vraagstukken over water en waterbeheer vanuit artistieke methodes worden benaderd. In de maand oktober ontvangt HKU vier van deze kunstenaars. Zij verblijven een maand lang in Utrecht om onderzoek te doen en werk te maken.

Deze werken zullen als eerste getoond worden tijdens de expositie in AG – Ruimte voor nieuwe kunst en media (voorheen Academiegalerie) in Utrecht, van 17 februari t/m 2 maart (opening op 16 februari).

Het programma Hydromedia: Seeing with Water wordt mede ondersteund vanuit het Creative Europe programma van de Europese Unie. In het najaar van 2024 wordt het werk van alle 12 deelnemers samen getoond in een gecureerde groepstentoonstelling in het Dresden Museum of Technology and Industry (Duitsland).