Things The Internet Taught Me That Life Just Didn’t

Afstudeerwerk Rens de Vries

Rens de Vries heeft grote nieuwsgierigheid naar het onbekende, zo begon hij ook aan de opleiding Photography. Waar hij tijdens zijn studie leerde hij dat hij als maker kan fungeren als gids en dat beeld gebruikt kan worden om verdieping te geven op soms ontastbare dingen. Hij een van de winnaars van het Keep an Eye Stipendium 2021.
Things The Internet Taught Me That Life Just Didn’t
De Vries begon aan de opleiding Photography aan HKU omdat zijn huisgenoten deze studie volgden en hij zelf de behoefte had om iets creatiefs te doen, ook al wist hij niet in welke vorm. Door de verhalen raakte hij geïnteresseerd in de opleiding, besloot het uit te proberen en schreef zich in. Ondanks de kennis die hij al had van zijn huisgenoten, verraste de Vries zich in positieve zin toen hij eenmaal de studie volgde: “Als ik het vergelijk met andere kunstacademies waar ik mensen ken, ligt bij HKU meer de focus op het verhalende en de conceptuele ontwikkeling. Hoe gebruik je het fototoestel om je verhaal over te brengen. Dat is waarom ik heel blij ben dat ik bij HKU ben uitgekomen.”
De inspiratie voor zijn afstudeerwerk kwam uit zijn interesse in Do It Yourself video’s. Waarin mensen laten zien hoe je een zelf iets kunt maken, bijvoorbeeld een tafel. Tijdens het kijken van deze video’s dacht Rens ineens: “Misschien moet ik een koppeling maken met mijn fotografie, hoe kan ik zelf digitale camera’s gaan maken? In hoeverre kan ik met de kennis uit de wereld van de Do It Yourself video’s de tools en onderwerpen vinden voor mijn eigen fotografische praktijk. En zijn de dingen die ik vanuit deze bronnen gebruik ook daadwerkelijk van mij of ligt het auteurschap bij hen?”
Via internet zocht hij de nodigde informatie op, wat vrij gemakkelijk ging. “De informatie en materialen vinden was vrij makkelijk. Maar het werd ingewikkelder toen ik het product moest monteren.” Aldus de Vries. Het resultaat mag er zijn. Zelfgemaakte fotocamera’s die bestaan naast wat technische materialen, als een scanner en adapter, uit kartonnen dozen, gaffertape, maatbekers, hout, naalden en andere huis, tuin en keuken materialen.

Met de winst van het Keep an Eye Stipendium en zijn nominatie voor het Lighthouse Project van Fotodok heeft Rens een vliegende start van zijn carrière, waarin hij als autonoom kunstenaar nog vele expo's en publicaties wil maken.

Maker: Rens de Vries | Studierichting: Photography | Jaar van afstuderen: 2021