HKU Meets EYE

HKU Meets EYE is een live muziekperformance bij een stille film. Een jaarlijkse samenwerking tussen HKU en EYE Filmmuseum Amsterdam.

Over het project

EYE beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres, waaronder stille films. Dit zijn hele oude films zonder geluid. Aan onze studenten van HKU Muziek en Technologie de taak om muziek bij zo’n film te componeren. Het muziekstuk wordt vervolgens live gespeeld voor publiek in het EYE door het Keuris Ensemble.

De verschillende studierichtingen van Muziek en Technologie komen in dit project samen. Want het gaat niet alleen om muziek componeren, maar bijvoorbeeld ook om sound design en productie.

Analyseren, componeren, repeteren en uitvoeren: muziek componeren bij een film gaat niet over één nacht ijs. In onderstaande video vertellen studenten onder andere hoe zij te werk gingen en hoe ze HKU Meets EYE hebben ervaren.

Het eindresultaat is ieder jaar weer een fraaie toevoeging aan de film. ‘Als kijker wil je een zo goed mogelijke ervaring. Bij een stille film wordt daarom alles extra expressief uitgedrukt. Maar met muziek erbij kun je er pas écht helemaal in een film duiken.’

HKU meets EYE op tv

Floris Kortie van Podium Witteman (NPO) nam een kijkje bij een van de lessen van ‘HKU meets EYE’. Docent Alex Geurink beluistert en bespreekt samen met tien studenten de eerste schetsen bij het beeld.