J.M. Fentener van Vlissingenzaal

Het hart van het oudste openbare concertgebouw van Nederland!

De zaal

De Fentener van Vlissingenzaal (K0.40) bevindt zich in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen, “K&W” in de volksmond (Mariaplaats 27, Utrecht). Het K&W is het oudste openbare concertgebouw van Nederland, in 1844 werd het gebouwd op de fundamenten van de oude Mariakerk. Op 20 maart 1847 werd de concertzaal ingewijd met een concert en er vonden sindsdien vele muzikale premières plaats.

In 1988 werd K&W verwoest door een grote brand, enkel de buitenmuren stonden nog overeind. De provincie en het rijk waren overtuigd van de historische waarde van het gebouw en hielpen met subsidies voor de wederopbouw. In februari 1991 heropende Prins Claus het gebouw met in het hart de concertzaal: de Fentener van Vlissingenzaal. Het interieur is na de wederopbouw voorzien van kleurrijke panelen door kunstenaar Peter Struyken.

De zaal is geschikt voor onversterkte of licht versterkte concerten en lezingen.

HKU volgt m.b.t. COVID-19 ook voor zaalverhuur de op dat moment geldende maatregelen, neem voor meer informatie hierover contact op via verhuringen.mariaplaats@hku.nl

Kenmerken

Capaciteit
Podium: max. 40 instrumentalisten.
Zaal: 180 zitplaatsen met ruimte voor rolstoelgebruikers in de zaal. De zitplaatsen op het balkon zijn zowel bereikbaar vanuit de zaal als buitenom. Achter op het podium is een opgang voor artiesten richting solistenkamers. De zaal is voor publiek vanuit drie zijden bereikbaar.

Afmetingen
Zaal: 26 x 12 m, inclusief podium.
Podium: oppervlakte 138 m2.

Inclusief bij zaalhuur:
  • twee kleine productie-/inspeelruimtes: K0.29 en K0.30
  • beamer en projectiescherm van de zaal (N.B. laptop niet inbegrepen)
  • kamerschermen
  • 40 concertstoelen + 40 muzieklessenaars
  • concertvleugel (alleen te bespelen door gediplomeerde musici)
  • licht- en geluidsinstallatie van de zaal (alleen te gebruiken door vakbekwame technici)

Diensten (verplicht) afnemen bij zaalhuur:

  • extra portier met BHV
  • UC contactpersoon tijdens huurperiode
  • zaaltechnicus

Klik hier voor de technische specificaties!

Prijzen

Zaalhuurprijs (minimale afname 4 uur, excl. BTW)
Basistarief € 868,- (4 uur), daarna € 217,- per uur.

Bij deze zaal is het mogelijk om de ook aanwezige Steinway D concertvleugel te huren (€120,- excl. btw per dag).

Voor organisaties uit de culturele sector met activiteiten zonder winstoogmerk hanteren we een korting van 50% op de zaalhuur.

Alle extra kosten die we moeten maken voor de inhuur van personeel en/of apparatuur, materialen enz. t.b.v. de verhuring, worden doorberekend aan de huurder en vooraf kenbaar gemaakt in een offerte.

Foyer

Het is mogelijk om voor cateringdoeleinden gebruik te maken van de foyer. We vragen daar geen extra huur voor, maar deze ruimte is niet exclusief te reserveren en moet tijdens de verhuring toegankelijk blijven voor studenten en medewerkers.

Catering

Koffie, thee, frisdranken en versnaperingen zijn momenteel bij HKU Utrechts Conservatorium alleen beschikbaar via de vending machines in de foyer. Het nuttigen van alcoholische dranken is niet toegestaan in en voor het gebouw, tenzij nadrukkelijk afgesproken binnen het contract.