Over HKU
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft acht academies verspreid over het bruisende centrum van Utrecht. Met ruim 4000 studenten is het een van de grootste kunsthogescholen van Europa. We bieden meer dan 50 creatieve afstudeerrichtingen op het niveau van associate degree, bachelor en master. Hier komen kunst, creativiteit en vernieuwing samen.
Jouw rol
De ombudsman (m/v/x) draagt bij aan een cultuur binnen HKU waarin men op een open en constructieve manier met elkaar samenwerkt. De ombudsman heeft een onafhankelijke, neutrale positie en werkt op basis van vertrouwelijkheid. Als ombudsman heb je de kwaliteit en de bevoegdheid om knelpunten rondom de arbeidstrelatie of integriteitskwesties te onderzoeken en daarover te adviseren en te rapporteren. Dat kan zowel op verzoek van het College van Bestuur als op eigen initiatief, als er meerdere signalen komen vanuit een organisatie-onderdeel of als je een trend signaleert.
Je overlegt op regelmatige basis met het team van vertrouwenspersonen bij HKU over de taakafstemming en in voorkomende gevallen over casuïstiek. Ook werk je aan je voortdurende eigen professionalisering door o.a. de ontwikkelingen in het (landelijke) vakgebied bij te houden. Je gaat te werk volgens het HKU Reglement Ombudsman.
Je legt hiërarchisch verantwoording af aan het College van Bestuur, met wie je ook periodiek overleg voert. Ten slotte rapporteer je over vragen, trends, knelpunten en klachten in een jaarverslag richting het College van Bestuur.
Jij brengt mee
- Een afgeronde relevante opleiding op hbo- of wo-niveau. Bij voorkeur in sociale wetenschappen, rechtsgeleerdheid, bestuurskunde, e.d.;
- Ruime ervaring met werkzaamheden in de rol van ombudsman of soortgelijke functie in een vergelijkbare context;
- Kennis van of vertrouwdheid met wet- en regelgeving voor het hoger onderwijs is een grote pré;
- Je beschikt over organisatiesensitiviteit en je kunt je uitstekend mondeling en schriftelijk uitdrukken;
- Je kunt vaardig adviseren en bemiddelen, en je kunt goed onafhankelijk en zelfstandig werken;
- Je kunt goed omgaan met vertrouwelijkheid en in je werk blijk geven van zorgvuldigheid en betrouwbaarheid.
- Je kunt verbinden en je toegankelijk opstellen, waarbij je gespreksvaardigheid inzet met zowel empathie als duidelijkheid. Ervaring met mediation is een pré.
Wat wij bieden
- Het bruto maandsalaris bedraagt – afhankelijk van opleiding en ervaring- bij een fulltime dienstverband schaal 13 conform cao-hbo € 5.884,- tot € 7.496, exclusief vakantietoeslag (8%) en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
- De secundaire arbeidsvoorwaarden op basis van de cao hbo en HKU-regelingen zijn uitstekend, met een gunstige verlofregeling, faciliteiten voor professionalisering en duurzame inzetbaarheid, opname in het pensioenfonds ABP en reiskostenregeling
- Je standplaats is op HKU locatie Nieuwekade 1, waar je je eigen kantoorruimte hebt op vaste dagen. Thuiswerken is mogelijk, je werkt op locatie wanneer nodig voor afspraken. De functie is zeer zelfstandig en biedt ruimte voor initiatief;
- Wij bieden een aanstelling van één jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling. Bij voorkeur ga je per 1 september 2025 van start, gelijk met het nieuwe collegejaar.
Diversiteit en inclusie
We willen een hogeschool zijn waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. We geloven dat diversiteit creativiteit versterkt en HKU mooier maakt, dus streven we naar een personeelsbestand dat de samenleving weerspiegelt. Daarom moedigen we sollicitaties aan van mensen met diverse achtergronden. We zetten actief stappen om inclusie te bevorderen, werken samen met organisaties zoals Colourful People en ECHO en vieren momenten zoals Keti Koti, Internationale Vrouwendag en we varen mee tijdens Pride Utrecht. Zo bouwen we aan een inspirerende en inclusieve gemeenschap.
Solliciteren
Solliciteren kan via de 'sollicitatiebutton' onderaan. Solliciteren kan tot en met woensdag 18 juni 2025.
Een motivatiebrief is bij ons niet nodig. Wel ontvangen we graag jouw cv én antwoorden op onderstaande vragen, zodat wij een goed beeld krijgen van wat jij meebrengt:
- Over ontwikkeling in het vakgebied van de ombudsman; wat verandert er zoal, en hoe ga jij daarin mee (of juist niet)?
- Wat is jouw kijk [of formuleren als: hoe pak jij het aan..] op samenwerking binnen de instelling of eventueel daarbuiten, bij de functie van ombudsman en kun je daarbij een voorbeeld aangeven vanuit je ervaring?
- Wat lijkt jou mooi aan de specifieke werkomgeving die een kunsthogeschool als de onze een ombudsman biedt? En wat lijkt je juist (extra) uitdagend ten opzichte van andere omgevingen?
Het College van Bestuur benoemt de ombudsman en zal voordat een definitieve benoeming tot stand komt een gesprek voeren met de beoogde kandidaat. Het voornemen tot benoeming wordt daarna aan de centrale medezeggenschapsraad ter instemming voorgelegd. We streven ernaar om de nieuwe ombudsman te kunnen aanstellen per 1 september 2025.
Voor vragen over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met de huidige ombudsman, Paul Herfs, via ombudsman@hku.nl of 0628442237. Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met de bestuurssecretaris HKU, Audrey Zimmerman (audrey.zimmerman@hku.nl).