Afname toets

Binnenkort ga je de 18/21+ toets afleggen. Op deze pagina lees je voorafgaand aan de toets belangrijke informatie over de systeemcheck en hoe de afname verloopt.
Afname toets

Systeemcheck

Ongeveer 1 week voorafgaand aan de toets krijg je via noreply@noa-online.net (NOA is de organisatie die de toets uitvoert) per mail de uitnodiging om een systeemcheck te doen. De mail kan in je spam komen, houdt deze goed in de gaten of sla het mailadres op in je contacten.
Je hebt voor de systeemcheck geen mobiele telefoon nodig, alleen de computer met webcam waarop je de toets gaat maken. Het is belangrijk dat je deze systeemcheck ruim voor aanvang van de toets afrond om zeker te zijn dat je computer geschikt is voor de toets! Voor de systeemcheck heb je browser Google Chrome nodig.

Na afronding van de systeemcheck ontvang je direct een mail met je link naar de toets zelf. De toets kun je pas maken op de afgesproken dag om 10.00 uur.

De toets

De capaciteitentest (MCT-H) bestaat uit verschillende onderdelen, die gezamenlijk iets meten over de capaciteiten van een persoon. Je bent vermoedelijk ongeveer 2 uur bezig met de afname.

Bij elk testonderdeel wordt vooraf een instructie gegeven. In deze instructie wordt duidelijk gemaakt wat de bedoeling is. Verder wordt een aantal voorbeeldopgaven en oefenopgaven gegeven. Lees die instructie zeer goed door. Je mag bij het maken van de test kladpapier en een pen/potlood gebruiken. Zorg dat je dat klaar hebt liggen als je daar behoefte aan hebt. Verder mag je geen hulpmiddelen, zoals een woordenboek of rekenmachine, gebruiken.

Voor ieder testonderdeel is beperkte tijd beschikbaar en die tijd wordt door de computer aangegeven in het scherm. Als de tijd voorbij is meldt de computer dat. Je kunt dan niet meer verder met dat onderdeel. Als je eerder klaar bent met een testonderdeel, kijk dan de antwoorden nog eens rustig door voordat je het onderdeel afsluit.

Het is belangrijk dat je steeds begint bij vraag 1 en dan verder gaat. De makkelijkste vragen staan namelijk voor in de test en de moeilijkste achter in de test. Gok als je een antwoord echt niet weet, zodat je verder kunt gaan.
Je kunt een gekozen antwoord veranderen. Soms moet je eerst het oude antwoord verwijderen door met de muis op het ingevulde keuzevakje te klikken om het leeg te maken.

Het is de bedoeling dat je zo snel en nauwkeurig mogelijk werkt. Het kan zijn dat je de test niet afkrijgt. Probeer toch zo ver mogelijk te komen en zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

Zodra je een testonderdeel verlaat, kun je NIET meer terug naar deze test.

Na vier onderdelen heb je de keuze om een korte pauze te nemen. Je kunt dan bijvoorbeeld even naar het toilet. Zorg dat je wel op tijd weer achter je computer zit. Als je geen pauze wilt nemen, kun je de pauze ook wegklikken en meteen weer doorwerken.

Voor de start van de toets wordt de instructie ook nog getoond. Je hoeft dit dus nu niet te onthouden.

Nog vragen?

Neem bij vragen contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken via e-mail sz@hku.nl of telefoon 030-2091540.

Kijk hier voor meer informatie over de toets en oefenopgaven.