Toelating Jazz & Pop

Bedankt voor je aanmelding voor een bacheloropleiding van HKU Utrechts Conservatorium, Jazz & Pop.

Toelating

Op deze pagina vind je alle informatie betreffende de toelating voor een bacheloropleiding van HKU Utrechts Conservatorium, Jazz & Pop. Lees deze pagina dus goed door!

Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen bestaat uit drie onderdelen:
 • Klik HIER om de vragenlijst te downloaden. Vul de vragenlijst in en sla het document daarna op als een pdf bestand. Gebruik als bestandsnaam: achternaam.vragenlijst.pdf

  Deadline

  Wij verzoeken je vriendelijk om de vragenlijst te uploaden vóór de deadline die vermeld staat in de e-mail die je van ons hebt ontvangen.

  Uploaden

  De vragenlijst kun je uploaden via de UC-uploadtool. Kijk onderaan deze pagina onder het kopje 'Aanmaken account en uploaden vragenlijst' voor verdere instructies.

 • Voor 1 maart 2023 ontvang je een e-mail met meer informatie over het online theoretische toelatingsexamen.

  Het theoretisch examen bestaat uit een aantal vragen over toonladders, transponeren, drieklanken en akkoordsymbolen. Tijdens het examen testen we of je het systeem achter notenschrift begrijpen en hier soepel mee om kan gaan. Zo moet je de kwintencirkel goed kennen, omdat veel toonladders en akkoorden hieruit voortkomen.

  Tijdens het praktijkgedeelte testen we of je een gevoel hebt voor de plaats van een melodietoon in de toonladder, een eenvoudige melodie kunt zingen of noteren, weet waar de grondtoon zit en een leidtoon kunt herkennen. Ook je stembeheersing is belangrijk. Je moet melodieën kunnen nazingen, een interval en de noten van een drieklank uit elkaar kunnen halen.

  Wil je alvast oefenen? Download een examenvoorbeeld (pdf). Alles ingevuld? Bekijk de antwoorden (pdf).

  Let op:
  • Volg je op dit moment de Basisopleiding aan HKU Utrechts Conservatorium dan zal de theorietoelating tijdens de lessen plaatsvinden. De docent zal je t.z.t. hierover informeren.
  • Mocht je vrijstelling hebben voor de theorie toelating dan ontvang je in de eerste week van februari een bevestiging per e-mail dat je vrijgesteld bent van het doen van de theorie toelating.
 • Het praktische toelatingsexamen zal tussen 2 en 12 april 2024 op locatie in Utrecht plaatsvinden. Op de website van HKU Utrechts Conservatorium Jazz & Pop, onder Aanmelden en toelating, vind je de toelatingsdata per instrument. Klik HIER om naar deze website te gaan.

  Uiterlijk 15 maart 2024 ontvang je een e-mail met meer informatie over de praktijktoelating.

  Voor dit toelatingsexamen vragen we je alvast om enkele toelatingsopdrachten voor te bereiden. De opdrachten zijn per instrument verschillend. Hieronder de verschillende toelatingsopdrachten per instrument:

  Basgitaar
  Contrabas
  Drums
  Fluit
  Gitaar
  Melodisch Instrument
  Piano
  Saxofoon
  Trombone
  Trompet
  Viool
  Zang

Algemene opmerkingen toelating

Als je voor de deadline geen vragenlijst hebt geüpload, dan gaan we ervan uit dat je geen toelating wilt doen. Je ontvang dan ook geen uitnodiging voor het theoretisch toelatingsexamen.

Aanmaken account en uploaden vragenlijst

Hieronder de instructies voor het aanmaken van een account voor de UC-uploadtool en het uploaden van je vragenlijst:
Uploadinstructies (pdf)

Als je je voor meerdere instrumenten binnen één afstudeerrichting hebt aangemeld, bijvoorbeeld binnen Jazz & Pop voor zowel trompet als piano, dan krijg je in het proces de mogelijkheid jouw documenten voor de verschillende instrumenten te uploaden.

Klik hier om een account aan te maken voor de UC-uploadtool en het uploaden van je vragenlijst.

Afzien van toelating?

Wil je toch afzien van het toelatingsexamen, trek dan je aanmelding zo spoedig mogelijk in via Studielink.

Vragen

Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij Vraag en Antwoord staat, onder de categorie 'Toelating'.

Heb je nog andere vragen, neem dan contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540 (werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur).