Toelating Acting

Welkom bij de audities van de opleiding Acting aan HKU.
Toelating Acting

Acting audities 2024-2025

Op deze pagina vind je de informatie en opdrachten voor alle auditierondes. Zo weet je alvast waar je aan toe bent, mocht je doorgaan naar de volgende ronde.

Na elke ronde krijg je per mail te horen of je door mag naar de volgende ronde.

Per mail ontvang je informatie over wanneer en waar je wordt verwacht. Zorg ervoor dat je de opdrachten voor de juiste ronde voorbereidt.

Opdrachten per auditieronde

 • Tijdens de eerste ronde, die twee en een half uur duurt, neem je deel aan een les, waarin je met een speldocent en studenten gaat werken. Zorg dat je kleding draagt waarin je goed kunt bewegen. Je moet ook een opdracht voorbereiden. Zorg dat je de tekst heel goed kent.

  Opdracht
  Zoek een korte monoloog van maximaal 12/15 regels. Het mag alles zijn, toneelstuk/roman/poëzie/stukje uit een krant. Alleen geen zelfgeschreven teksten. Kies iets wat je heel graag op het toneel zou willen zeggen. Een tekst die voor jou op dit moment van persoonlijk belang is. Leer deze tekst uit je hoofd. Neem deze tekst op papier mee en lever deze in bij de docenten tijdens de les. De monoloog moet in het Nederlands worden voorgedragen.
 • De tweede ronde duurt één dag. Je krijgt twee spellessen. Bij de ene les werken we aan een monoloog die je zelf uitgekozen hebt en bij de andere les werken we aan een performance, gebaseerd op je monoloog. In beide lessen onderzoeken wij je stemgebruik en kijken we naar wat jij fysiek en theatraal al in huis hebt. Allebei de lessen beginnen met een fysieke training en bijbehorende opdrachten. Het is belangrijk dat je voor alle lessen kleding bij je hebt waarin je makkelijk kunt bewegen. Bij de tweede ronde horen de volgende opdrachten.

  Opdrachten
  1) Monoloog van 5 à 10 minuten

  Kies één Nederlandstalige monoloog uit een toneelstuk (klassiek of modern repertoire, die keuze is aan jou) en leer deze uit je hoofd. Wij gaan ervan uit dat je het hele toneelstuk, waaruit de monoloog komt, gelezen hebt! Lever een kopie van deze monoloog in voordat de eerste les begint bij de receptie van HKU Theater.

  2) Performance
  De monoloog die je bij opdracht 1 hebt gekozen, gebruik je als inspiratiebron voor een voorstelling van maximaal drie minuten. In die voorstelling gebruik je niet de tekst van de monoloog, maar je kunt deze bijvoorbeeld baseren op het thema of onderwerp van de monoloog, of een element uit de monoloog dat je inspireert. Er moet dus een verband zijn tussen de monoloog en de door jou zelfgemaakte korte voorstelling.
 • De derde ronde van de selectie duurt één dag en bestaat uit een les waarin de aandacht uitgaat naar het werken met teksten, bestaande dialogen en het improviseren aan de hand van gegeven opdrachten. Daarnaast toetsen we je stem(gebruik): wat kun je daar allemaal mee, wat zijn je mogelijkheden en heb je eventuele beperkingen? Tot slot behandelen we je motivatiebrief en je schrijfopdracht die je hebt moeten inleveren in een groepsgesprek. Bij de derde ronde horen ook opdrachten.

  Opdrachten
  1) Lied

  Bereid een Nederlandstalig lied voor. Neem de akkoorden/bladmuziek mee van het lied dat je gaat zingen. Je kunt dan door de piano begeleid worden. Als je geen akkoorden/bladmuziek hebt, word je niet begeleid en zul je à capella moeten zingen.

  2) Spraak- en stem
  Voor deze auditie bereid je nogmaals de monoloog voor die je al eerder in de tweede ronde deed. Het kan zijn dat je ook gevraagd wordt om een lied te zingen. Vul dit formulier in en neem dit mee naar de auditie.

  Binnen drie weken na de derde ronde hoor je of je bent toegelaten.

De audities vinden plaats op de locaties van HKU Theater. Per mail krijg je te horen op welke locatie je je moet melden.

Wil je toch afzien van de selectie, trek je inschrijvingsverzoek dan z.s.m. in bij Studielink, zodat iemand anders jouw plek kan innemen. Er is namelijk maar een beperkt aantal plekken in de selectie.

Neem voor vragen contact op met HKU Servicebalie Studentzaken: sz@hku.nl (of evt. telefonisch op werkdagen: 030-2091540).