Toelating Fine Art and Design in Education (voltijd)

Voor elke opleiding aan HKU moet je een toelating doen. Dit geldt ook voor de Bachelor of Fine Art and Design in Education.
Toelating Fine Art and Design in Education (voltijd)

Op deze pagina vind je alle informatie betreffende de toelating voor de bacheloropleiding van Fine Art and Design in Education. Lees deze pagina dus goed door!

Thuisopdracht

Om een uitnodiging te ontvangen voor de toelatingsdag moet je voor de deadline in de e-mail een ingevulde vragenlijst (.doc) inleveren, als voorbereiding op je portfoliogesprek.

Klik op de knop 'start aanmelding' onderaan deze pagina om je vragenlijst te uploaden.

Zodra we jouw vragenlijst hebben ontvangen, word je door ons ingedeeld op een van de toelatingsdagen.

Toelatingsdag

Hoe laat?

09.30 - 16.00 uur
We verzoeken je om minimaal vijf minuten voor aanvang aanwezig te zijn en je bij de receptie te melden.

Waar?

HKU Pastoe
Rotsoord 3
3523 CL Utrecht

Klik hier voor een routebeschrijving

Hoe ziet het programma eruit?

09.30 - 12.00 uur

In de ochtend ga je onder begeleiding van docenten en studenten van de opleiding en aan de hand van verschillende opdrachten beeldend werk maken. Neem hiervoor zelf restmateriaal en wat gereedschap mee (zie hieronder bij 'Wat neem je op de dag zelf mee?').

12.00 - 13.00 uur

Pauze en gezamenlijke lunch verzorgd door studenten.

13.00 - 15.45

's Middags presenteer je het werk wat je in de ochtend hebt gemaakt, samen met je portfolio. Je gaat hierover in gesprek met docenten en studenten en benoemt je interesses, kwaliteiten en ontwikkelingswensen. De ingevulde vragenlijst is een goede voorbereiding op dit gesprek.

Daarnaast geef je een korte presentatie (ca. 5 min.) over een kunstenaar, kunststroming of kunstwerk dat je interessant vindt. Belangrijk daarbij is dat je uitlegt waarom je juist die kunstenaar/stroming/kunstwerk hebt gekozen en wat je daaraan zo boeit.

15.45 - 16.00 uur

Gezamenlijke afsluiting met korte terugblik op de dag.

Wat neem je mee?

  • Voor de opdracht tijdens het ochtendprogramma heb je restmateriaal nodig. Neem materiaal mee dat je fascineert, waar je nieuwsgierig naar bent en waar je iets mee zou kunnen maken wat je in de ruimte kunt plaatsen. Dit materiaal zou bijvoorbeeld uit de schuur of van zolder kunnen komen, maar ook uit een container. Vergeet niet gereedschap mee te nemen wat je kunt gebruiken om je restmateriaal uit elkaar te halen, om het vervolgens weer te verbinden of te vervormen; een schaar, stanleymes, tape, lijm, tang etc.

  • Je fysieke portfolio bestaat uit een gevarieerde selectie uit je (meest recente) werk: schetsen, tekeningen, schilderijen, foto's, grafiek en ruimtelijk werk in verschillende materialen zoals; potlood, verf, krijt, inkt, hout, keramiek etc. Digitaal werk en video kan je op je eigen laptop tonen. Je selectie geeft een breed beeld van jouw mogelijkheden en interesses. Neem dus zo veel mogelijk verschillende kunstuitingen mee. Kijk eventueel ook hier voor tips voor je portfolio.

  • Voor de presentatie over de kunstenaar of kunstwerk heb je een afbeelding nodig. Dat kan een print zijn, een afbeelding in een boek of digitaal.

Uitslag

De uitslag wordt uiterlijk drie weken na de toelatingsdag per mail bekend gemaakt.

Beoordelingscriteria

Om te worden toegelaten tot de opleiding is het hebben van artistieke geschiktheid (talent of aanleg) belangrijker dan het hebben van een grote vaardigheid in tekenen, schilderen, etc.

Je geschiktheid zal blijken uit:

  • Je beeldend vermogen
  • Je gevoel voor kleur, vorm en materiaal
  • Je oorspronkelijkheid en eigenzinnigheid
  • Een overtuigende presentatie

Kun je niet komen?

Meld je dan s.v.p. af bij de HKU Servicebalie Studentzaken via e-mail sz@hku.nl of telefoon 030-2091540 (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur). Wellicht kun je met een volgende ronde meedoen!

Vragen?

Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij Vraag en Antwoord staat, onder de categorie 'Toelating'.

Heb je nog andere vragen, neem dan contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540 (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur).