Creatief Vermogen Utrecht

Creatief Vermogen Utrecht is een netwerk dat creatief vermogen, kunst- en cultuureducatie op basisscholen stimuleert en ontwikkelt met partners. Lees meer.

Creatief Vermogen Utrecht

Creatief Vermogen Utrecht (CVU) stimuleert de creativiteit in de stad Utrecht. In een lerend netwerk van 30 scholen en 11 culturele instellingen, faciliteert het CVU mogelijkheden voor en stimuleert zij de ontwikkeling van creatieve vaardigheden van kinderen. Daarvoor richt het netwerk zich zowel op het ontplooien en verankeren van kunst- en cultuureducatie in het onderwijs als op het leggen van creatieve partnerschappen met culturele instellingen daarbuiten. HKU is kennispartner hoe je als docent het creatief vermogen van kinderen kan helpen ontwikkelen. De penvoerder van CVU is TivoliVredenburg.

Wat is creatief vermogen?

“It takes all talents to make art!”

Creatief vermogen is een breed begrip dat verschillende competenties, vormen en uitingen kent. Door op een spelenderwijs verschillende competenties te ontdekken en samen te brengen, leren kinderen en docenten hun eigen creativiteit herkennen. Wanneer zij hun creatief vermogen herkennen kunnen ze dat krachtig inzetten in de snel veranderende wereld waarin we nu leven. Denk aan het leren van vaardigheden als verbeeldingsvermogen, flexibiliteit en maken. Die skills leren ze in solo-traject of juist in een samenwerkingsvorm waarbij ze een methode, oplossing of een tastbaar product maken.

Creatief vermogen is dus een breed begrip dat bestaat uit verschillende aspecten, die per omgeving verschillend zijn. Je kunt het vergelijken met een diamant; rijk aan stralen waarbij de uiterlijke vertoning sterk afhankelijk is van de omgevingsfactoren.


Wil je meer lezen over de theorie van de Diamant en welke negen competentiegebieden met hun vaardigheden hieronder vallen, Lees meer.

Doelen van CVU

  • Een creatief vermogend kind, bouwt aan een creatief vermogende wereld.
  • CVU/ HKU richt zich in de periode 2021-2024 op de volgende speerpunten:
  • Duurzaam versterken van de kwaliteit van cultuur- en kunsteducatie.
  • Vergroten kansengelijkheid leerlingen, o.a. via kennis over inclusieve pedagogiek en beschikbaar maken van canons mondiale kunstgeschiedenis en kunststromingen.
  • Verbindingen verduurzamen binnen en buiten het netwerk ,o.a door HKU-studenten van diverse opleidingen te koppelen aan stagiaires van de Pabo en aan de culturele partners.
  • Verbinden en delen van methoden op het gebied van kunsteducatie die ontwikkeld worden in het netwerk en bij de HKU

Lees meer over CVU op de website of kijk filmpjes en essays op de inspiratiepagina

Nieuwsgierig naar meer informatie of de samenwerkingsmogelijkheden?

Het CVU biedt studenten en partners verschillende samenwerkingsmogelijkheden. Hieronder kun je de mogelijkheden en de juiste contactpersonen vinden.

Studenten

Stage lopen bij een van onze culturele partners? Mail direct naar onze partners, check de lijst.
Of mail naar jolanda.schouten@hku.nl

Ben je student aan 1 van de masteropleidingen en wil je graag onderzoek doen op het gebied van kunsteducatie, netwerken, creativiteitsontwikkeling, samenwerkingsverbanden in de stad?
Mail: jolanda.schouten@hku.nl

Partners

Wil je creatieve partner worden van 1 of meerdere scholen?
Meld je nu aan!

Ben je op zoek naar een inspirerende lezing of workshop op dit gebied?
Mail: info@creatiefvermogenutrecht.nl

Schat aan kennis en ervaring

In het netwerk en bij de individuele partners ligt er een schat aan kennis en ervaring, schroom niet om deze kennis en ervaring te gebruiken.
Mail: info@creatiefvermogenutrecht.nl of jolanda.schouten@hku.nl; salome.nobel@hku.nl