Energielabels panden

De verschillende schools van HKU zijn gevestigd op verschillende locaties in Utrecht. In totaal beheert HKU tien gebouwen, een mix van huur en eigendom. Deze gebouwen zijn allemaal heel verschillend, bijvoorbeeld qua bouwjaar, omvang, historie en indeling.

Het gebruik van een pand is een uitgelezen kans om duurzame keuzes te maken. De huidige staat van de panden is hierbij het uitgangspunt. Die wordt aangeduid met een energielabel, waarmee in een oogopslag te zien is hoe energiezuinig een gebouw is én wat er nog verbeterd kan worden. Het label bestaat uit een letter (A t/m G, waarbij A het energiezuinigst is) en bij de letter A kunnen er 1 tot 5 plusjes (+) worden toegevoegd.

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van drie indicatoren: het verbruik van het gebouw (hoe goed is het geïsoleerd, hoe goed werken de installaties), de hoeveelheid fossiele energie die het pand verbruikt, zoals gas (hoe goed werkt bijvoorbeeld de verwarming) en het percentage energie van natuurlijk bronnen, zoals zon en wind.

Gebouwen

Hieronder vind je -heel beknopt- een overzicht van de HKU-gebouwen en de bijbehorende energielabels:

Eigendom van HKU:

  • Ina Boudier Bakkerlaan 50 (schools Design, Games en Interactie, Muziek en Technologie): energielabel A+
  • Mariaplaats 28 (school Utrechts Conservatorium): energielabel B
  • Mariaplaats 27 (school Utrechts Conservatorium): energielabel C
  • Janskerkhof 4, 17 en 18 (school Theater): energielabels A, F en G
  • Oudenoord 700 (schools Media en Kunst en Economie): energielabel B

Huurpanden:

  • Rotsoord 3 (Pastoe Fabriek, school Beeldende Kunst): energielabel A
  • Nieuwkade 1 (school Kunst en Economie, ondersteunden diensten): energielabel C
  • Jaarbeursplein 22 (school Creative Transformation): geen energielabel beschikbaar

Facilitaire Zaken, Huisvesting en Duurzaamheid

De afdeling Facilitaire Zaken, Huisvesting en Duurzaamheid houdt zich onder andere bezig met onderhoud en verduurzaming van de panden. Op dit moment zijn zij bijvoorbeeld bezig om de laatste ruimtes/gebouwen op ledverlichting over te laten stappen en verbeteren ze de installaties om minder energie te verbruiken. Ook worden er zonnepanelen op het gebouw aan de Nieuwekade geplaatst en werkt zij aan zaken als afvalscheiding en de inkoop van groene stroom uit Nederland (wind en zon).

Contact

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Joop Smallenbroek van Facilitaire Zaken, Huisvesting en Duurzaamheid, via joop.smallenbroek@hku.nl