SACCORD (EU)

Het Europese project SACCORD werkt aan de ontwikkeling van duurzame ecosystemen binnen de creatieve industrie: lokale netwerken die gericht zijn op het toekomstbestendig maken van de sector.

In januari 2024 is het Europese project SACCORD van start gegaan in het Zuid-Italiaanse Matera. Dit project ondersteunt het eveneens Europese project CYANOTYPES, waarin een toolkit met leermodules voor de culturele en creatieve sector ontwikkeld wordt.

SACCORD richt zich vooral op de ontwikkeling van Local Ecosystem Partnerships (LEP’s): ‘ecosystemen’ binnen de creatieve sector in Oostenrijk, Italië, Tsjechië en Nederland, waarin de proefmodules van CYANOTYPES in de praktijk kunnen worden getest en doorontwikkeld. Binnen deze lokale netwerken wordt gezamenlijk gewerkt aan ‘upskilling’ en ‘reskilling’ van creatieve makers. Ook wordt onderzocht of het mogelijk en zinvol is om hier microcredentials voor te introduceren.

HKU brengt belanghebbenden samen

Tijdens de door Materahub georganiseerde startbijeenkomst zijn afspraken over de aanpak gemaakt. De belangrijkste rol van HKU in dit project is het co-creëren van een model voor het samenbrengen van belanghebbenden op lokaal niveau, zodat zij ter plekke gezamenlijk aan de slag kunnen met het ontwikkelen van toekomstbestendige competentieprofielen. In Utrecht zijn ze daar al een heel eind mee met de Utrecht Creative Community, waar HKU ook deel van uitmaakt. In dit netwerk van Utrechtse culturele en creatieve professionals, organisaties en opleiders, worden de eerste leermodules getest.

Creative Skills Week in Amsterdam

Het project wordt geleid door de Creative Fed, de opvolger van het European Creative Business network (ECBN). Andere partners, die allen het Creative Pact for Skills onderschrijven, zijn: Materahub, HKU, ELIA, BEDA, CREARE, FCI, and KREP. Netwerkorganisatie ELIA organiseert de tweede Creative Skills Week dit najaar in Amsterdam, met workshops, plenaire sessies, netwerkbijeenkomsten en meer.

Meld je aan voor de Creative Skills Week mailing list voor meer informatie en updates.

Partners