Designing with uncertainty

‘Hoe kun je ontwerpen in een tijd van fundamentele onzekerheid?’

Ontwerper en HKU-docent Simona Kicurovska onderzoekt hoe digitale automatiseringstechnologieën (algoritmen / AI) het veld van grafisch ontwerp transformeren. Zij bevraagt wat ontwerpers wél kunnen doen en wat niet geprogrammeerd kan worden in digitale ontwerp systemen. Haar onderzoek richt zich op ‘designerly ways of knowing' die bijdragen aan maatschappelijk verantwoord (socially response-able) engagement in tijden van geautomatiseerd, algoritmisch ontwerp.
"Synchronized swimming" based on a series of prompts. Collective performative encounter during "There is no knowledge, only encounters", hands-on symposium on not-knowing organized by T.S. Anna, Simona Kicurovska, Kevin Perrin and Adri Schokker (Artistic Research Community in the North, Groningen) with Emma Cocker (UK), Ernest Truely (US/FIN) and Lua Vollard (NL). November 2022. Image (film still): VidAmir.

Designing with uncertainty

In het tijdperk van automatisering worden ontwerpbeslissingen ingebouwd in algoritmen en datagestuurde AI's die te complex zijn om te begrijpen voor niet-specialisten. De uitdaging voor onderwijs is om ontwerpers niet alleen de techniek te laten begrijpen, maar ook de analytische en kritische vaardigheden die nodig zijn om te ontwerpen binnen een context van fundamentele onzekerheid en de sociale en ecologische effecten die hun ontworpen producten zullen hebben. Dit project is gericht op het versterken van de kritische capaciteiten van grafisch ontwerpers die werken met datagedreven systemen; en om co-creatief te werken aan een omgeving voor verantwoord gebruik voor zowel ontwerpers als burgers.

Designing with uncertainty is een ‘artistic research PhD’ waarbij HKU met de Universiteit van Humanistiek samenwerkt om promotieonderzoeken mogelijk te maken.

Samenwerkingspartners

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), Universiteit voor Humanistiek.

Docent-onderzoeker HKU

Simona Kicurovska is docent Graphic Design, verbonden aan HKU – School of Media.