''Waar een wil is is een weg, alleen je moet er wel zelf voor werken.''

Interview met Eva Reuvers

Where are they now?
Oud-studenten Fashion Design vertellen over hun leven na HKU.
''Waar een wil is is een weg, alleen je moet er wel zelf voor werken.''

Wat doe je nu? En hoe is dat zo gekomen?

Na mijn afstuderen ben ik van Utrecht naar Rotterdam verhuisd in de hoop daar makkelijker werk te kunnen vinden. Ik zocht naar een bijbaan en bracht mijn cv overal rond. In plaats van een bijbaan vond ik zo een stageplek bij Joline Jolink. Daarnaast heb ik in een winkel gewerkt en in de horeca totdat Joline mij kon aannemen. Zo heb ik van mijn stageplek toch mijn baan kunnen maken.

Welke dingen uit je opleiding komen je het meest van pas?

Wat voor mij goed van pas komt is de technische kant van de opleiding, al heb ik dat in de praktijk pas echt leren toepassen. Verder ben je tijdens de opleiding vooral bezig met het ontwikkelen van jezelf als ontwerper.Het tot in de puntjes uitzoeken wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt uitdragen heeft voor mij bepaald wie ik ben en wat voor werk ik nu doe. Deze ontwikkeling komt niet alleen van pas in mijn werk, maar is voor mij als persoon net zo belangrijk. Ik ben nog iedere dag blij dat ik mijzelf tijdens deze opleiding zo heb kunnen ontwikkelen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Na het afstuderen liep alles anders dan ik had gepland, waardoor ik heb geleerd dat de toekomst moeilijk te plannen is. Door hier flexibel mee om te gaan kom ik uiteindelijk toch op het punt waar ik hoop te komen met richtlijnen waar ik me aan wil houden. Ik wil mezelf blijven uitdagen en blijven leren, zowel zakelijk als privé.

Wat is je advies voor aanstaande studenten?

De studie fashion design draait niet alleen om het ontwerpen van kleding, maar ook om het ontwikkelen van wie jij wordt als ontwerper ná de academie. De tijd na je studie lijkt misschien ver weg, maar het is erg nuttig om hier af en toe over na te denken. Ook lijken dingen als deadlines, grote opdrachten of bijvoor-beeld een baan tijdens de studie soms moeilijk bereikbaar, maar mijn advies luidt: waar een wil is is een weg, alleen je moet er wel zelf voor werken. Vergeet vooral niet te genieten van je tijd op de academie, want voor je het weet is deze voorbij!

Afgestudeerd in 2013 met een collectie ‘MORE IS MORE’. Tijdens mijn afstuderen hield ik mij vooral bezig met onderwerpen als slow fashion en duurzaamheid. Dit zijn onderwerpen waar ik mij nog steeds in verdiep en mee bezighoud.