Lunchpauzeconcerten in TivoliVredenburg

Optreden in TivoliVredenburg! Welke muzikant droomt daar nou niet van? Studenten van HKU Utrechts Conservatorium krijgen die kans tijdens de lunchpauzeconcerten in de Utrechtse muziektempel.

Elke vrijdagmiddag pakken muzikanten het podium en onze HKU’ers zijn ook regelmatig van de partij. De concerten zijn te volgen via livestream. Een nieuwe reeks start op vrijdag 21 mei. Eerdere lunchpauzeconcerten kijk je hier terug.

Organisatoren Fenne Scholte en Marc Sentenie en studenten Jazz & Pop Yannic Forster en Lisa Roth vertellen wat deze concertreeks zo bijzonder maakt. Vol ideeën gingen Fenne en Marc van start… en toen was daar corona. Veel concerten gingen niet door en daarom wilden Scholte en Sentenie juist in deze tijd een alternatief bieden. Ze verplaatsten de concerten van Conservatorium lokaal 1.08 naar TivoliVredenburg en zorgden voor een livestream. ‘De aftrap van deze reeks was heel bijzonder. Het voelde als een echt concert. Dit was next level, er zat zoveel plezier in en we voelden allemaal dankbaarheid dat we als muzikant eindelijk weer konden optreden.’

Grote kans
Toen Yannic Forster (tweedejaars Jazz & Pop – piano) de oproep voor lunchconcerten voorbij zag komen, dacht hij direct: ‘Dit is mijn kans om een keer in Tivoli te spelen.’ Voor corona kwam hij er al graag naar toe om naar toppianisten te kunnen luisteren. Na een korte sollicitatieprocedure werd hij door de organisatie geselecteerd. De deal was snel beklonken: binnen een paar weken stond hij opeens zélf op het podium in de Hertz. Bijzonder, want voordat de Big C uitbrak, had hij nog nooit op zo’n podium gestaan. Forster speelt in een jonge band, de meeste stukken zijn pas afgelopen zomervakantie geschreven en gecomponeerd.

Geen volle zalen
Lisa Roth (vierdejaars Jazz & Pop – zang) stond al eens in de grote zaal van het Concertgebouw, maar ook zij wilde deze kans per se grijpen: ‘Ik had al zo lang niet met mensen samengespeeld, eindelijk kon ik weer eens repeteren én samen met anderen toewerken naar een echt concert’. Zij stond op een van de eerste livestreamconcerten en had zich al helemaal voorbereid op een optreden mét publiek. Zonder publiek spelen vond zij, net als Forster, een vreemde gewaarwording. Het voelde vooral gek aan om praatjes te maken zonder dat ze iemand aan konden kijken. Maar zoals Yannic ook al tijdens de livestream aangaf: ‘Volgende keer hopelijk weer voor een volle zaal.’

Magie van live

Terwijl ze de kans om in TivoliVredenburg te staan uniek vinden, geven ze alle vier aan dat ze de magie van een liveconcert áltijd zullen verkiezen boven een livestreamoptreden. De muzikant kan zijn energie beter kwijt aan het publiek, en andersom geldt hetzelfde. Yannic: ‘Ik gebruik de energie van het publiek om in mijn improvisaties verbinding te creëren’.

Organisatoren Fenne en Marc zien ook voordelen: ‘Alle studenten kunnen op deze manier aan hun portfolio bouwen. Door hier op te treden, heb je professionele video- en audio-opnames van jouw concert. Dat is super leerzaam en goed te gebruiken voor promotie, reflectie en feedback’. Dat hebben Fenne en Marc goed gezien. Zo heeft Lisa haar registratie gebruikt als auditiemateriaal bij een vervolgstudie en Yannic vraagt docenten en pianisten actief om feedback. Niet zonder resultaat! Zo stuurde de Duitse jazzpianist Franz van Chossy – waarvan Yannic nooit dacht dat hij zou antwoorden – dat Yannic op minuut 37:00 een mooie opbouw had gebruikt.

Benieuwd naar die mooie opbouw en andere hoogtepunten van de lunchpauzeconcerten? Kijk de livestreams hier terug.