''Het moet ertoe doen.''

Interview met Wenda Harmsen

Where are they now?
Oud-studenten Fashion Design vertellen over hun leven na HKU.

Toen Wenda afstudeerde, trok haar afstudeercollectie The P... Collection meteen veel aandacht. Wenda: “In die tijd heb ik mijn col­lectie veel uitgeleend aan allerlei bladen ... en ondertussen zit je te bedenken wat je nou precies wilt. Ik moest in ieder geval een atelier­ruimte hebben, dat voelt meteen professione­ler. Dat atelier kreeg ik in juni 2014. Toen ben ik ook mee geweest naar de Salon Mobile in Milaan, een beurs voor jonge ontwerpers. Dat was echt supertof.”

Ineens zelfstandig

Het was wel een schok om ineens zelfstandig te zijn. “Ik denk dat iedereen die net is afge­studeerd, daar tegenaan loopt. Je hebt een bepaald talent; ineens moet je dat zelf verder vormgeven, zonder de sturing van school. Wil je je eigen label, of terechtkomen bij een groot merk? Daarnaast moet je niet alleen geld verdienen, maar ook uitvogelen hoe voor jou de balans tussen opdrachten en vrij werk ligt. Kun je het naast elkaar doen of werkt dat niet? En er is natuurlijk ook nog een buitenwereld die je wilt laten weten dat je er bent, maar niet ten koste van je eigen integriteit. Dat is allemaal tegelijk aan de hand.”

De zoektocht

Ze werkt nu op de set van verschillende televi­sieseries en ­producties. “Constant zat ik van ‘ik weet het niet’, en ondertussen moest ik wel gewoon ergens geld mee verdienen. Dus toen ben ik gaan werken als kleedster op de set van een serie. Van dit werk vind ik het heel leuk dat je samenwerkt met andere mensen; je zit met licht, geluid, camera, make­-up ... allemaal verschillende departementen, maar op draai­ dagen ben je gewoon met zijn allen samen aan het zorgen dat het mooi wordt.”

De zoektocht naar welke kant ze op wil, gaat ondertussen door. “In januari, februari en maart van dit jaar wilde ik aan mijn eigen collectie werken. Dus toen heb ik de ene na de andere proef gemaakt, heel veel uitgeprobeerd en mezelf vragen gesteld. Met welke dingen uit mijn afstudeercollectie wil ik verder en welke laat ik los? Wie ben ik als ontwerper?Ik zit middenin dat proces – eigenlijk heb ik on­ wijze behoefte aan gesprekken met een aantal mensen die ik hoog heb zitten. Dat is toch een bepaalde drempel. Omdat ik ook vind dat ik het zelf moet doen.”

“Ik hoopte dat ik het in drie maanden wel hel­ der zou krijgen, maar dat proces is gewoon nog niet klaar. Je moet een balans zoeken tussen jezelf aan de ene kant tijd geven om te on­ derzoeken, zonder dat er meteen iets uit moet komen. En aan de andere kant heel straight met jezelf worden: wat heb ík nodig – en zorgen dat dat er komt. Je moet heel concreet durven worden. Nu ik dit zeg ... ik ga die mensen toch maar bellen.” [lacht]

Waarde in het werk leggen

Ondanks dat haar nieuwe collectie even op zich laat wachten, is ze niet bang dat mode op de achtergrond zal raken. “Ik weet gewoon zeker dat ik het niet uit mijn handen laat glippen. In het werk op de set zit niet genoeg eigen expressie om mij tevreden te stellen; die eigen collectie móet er dus komen. En als dat nog drie jaar duurt ... nou – is dat erg?

Het gaat denk ik over integriteit, over trouw blijven aan wat je belangrijk vindt en dat uitdragen. Dan draag je bij aan de ontwikke­ling van kunst, in dit geval mode. Waar gaat het over, wat doet ertoe en wat niet? Voor mij is goede kunst echt van belang voor ... ja, voor mijn waardering van het leven. Die waarde hoop ik ook in mijn eigen werk te leggen.”


Wenda Harmsen, 35 jaar en afgestudeerd in 2013. Werkt als kleedster op film- en tv-sets en als zelfstandig ontwerper.

Foto
Team Peter Stigter