''Hard werken, ijverig zijn, experimenteren en onderzoeken.''

Interview met Elysanne Schuurman

Where are they now?
Oud-studenten Fashion Design vertellen over hun leven na HKU.
''Hard werken, ijverig zijn, experimenteren en onderzoeken.''

Wat doe je nu? En hoe is dat zo gekomen?

Ik heb een modelabel Studio M.E.N in Amsterdam en geef mode illustratie op Academie Artemis en Illustrator op United pop Academy. Ook werk ik voor het theatergezelschap Oostpool waar ik zo nu en dan kledingstukken voor maak. Ik illustreer en maak vrij werk, maar ben ook freelancer en doe veel verschillende opdrachten. Na het afstuderen ben ik mijn illustraties gaan exposeren en ben ik gaan werken in het theater. Tijdens mijn stage bij Walter van Beirendonck werd ik gevraagd door het MOAM collectief.Ik ontmoette daar Nikki Duijst en Maartje Janse en we startten ons label. Ik heb altijd hard gewerkt en ben erg ijverig. Door veel stage te lopen en door veel dingen uit te proberen heb ik een netwerk opgebouwd waar ik nu zo af en toe op terug kan vallen. De opdrachten die ik nu doe zijn altijd via via gekomen.

Welke dingen uit je opleiding komen je het meest van pas?

De academie was hard werken. Na de studie wordt het er niet makkelijker op. De banen liggen niet voor het oprapen. HKU begeleidt studenten individueel, er wordt gekeken naar je kwaliteiten en interesses. Die vrijheid, ondersteuning en onderzoek naar een eigen handschrift heb ik heel erg fijn gevonden. Hierdoor blijf je dicht bij jezelf en ik denk dat dit heel belangrijk is wanneer je besluit om een label te starten.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

We zijn nu een jaar verder met Studio M.E.N en willen ons bedrijf professionaliseren. We zijn van plan om in mei/juni een capsule collectie te lanceren waar in ieder geval 1 item in productie wordt genomen. We zullen ons meer gaan focussen op onze branding. Daarnaast hoop ik dat ik les kan blijven geven en tijd over heb om illustraties te maken!

Wat is je advies voor aanstaande studenten?

Studeren aan de kunstacademie is heel hard werken maar wel het allerleukste wat er is! Als je echt iets in de mode wilt gaan doen dan betekent dat hard werken, ijverig zijn, experimenteren en onderzoeken. Denk goed na waar je jezelf ziet staan zodat je daar tijdens de studie naartoe kan werken.

Afgestudeerd in 2015 met een Womenswear collectie van 7 outfits. Handgeborduurd en zo bewerkt dat de stoffen niet meer herkenbaar waren. Ambacht, kleur en a-symmetrie zijn kenmerkend voor mijn collectie.