Er zit zoveel meer achter jazz

Interview met Emma Boertien

Eerstejaars Jazz&Pop Emma Boertien stond vorig seizoen nog in de finale van The Voice of Holland. Nu studeert ze aan HKU Utrechts Conservatorium én programmeert ze de talent stage van het nieuwe jazzfestival Jazz Moves.

Van The Voice naar conservatorium

Ali B., Waylon, Anouk en Lil Kleine draaiden allemaal hun stoelen om toen ze de vertolking van My way van Frank Sinatra door Emma hoorden in de blind auditions van The Voice of Holland. Het optreden bracht veel voor haar teweeg: ronde na ronde kwam ze verder in het populaire tv-programma. Ze schopte het tot de finale en haar agenda vulde zich met optredens. Maar toen kwam corona. Opeens had Emma alle tijd om te bedenken wat ze dan ging doen. Ze besloot toelating te doen tot de opleiding Jazz&Pop aan HKU Utrechts Conservatorium. “Ik was al op een Open Dag geweest en alleen al het gebouw en de mensen hadden zo’n goede sfeer. Ik heb toen puur op gevoel de keuze gemaakt.”

Studeren in coronatijd

Emma doet toelating via Zoom. De eerste weken van haar nieuwe opleiding vindt ze wel lastig: Het is moeilijk om klasgenoten te leren kennen als je niet met z’n allen een kennismakingsdag hebt en even op een terrasje kan gaan zitten. “Gelukkig waren de praktijklessen wel op school en heb ik daardoor toch nog veel mensen ontmoet!”

Jazz Moves

Die contacten komen nu goed van pas. Emma wordt namelijk door Openluchtpodium Eibergen gevraagd om voor het nieuwe jazz-festival Jazz Moves de programmering van het talentenpodium op zich te nemen. “Voordat ik op het conservatorium kwam heb ik niet echt iets met jazz gedaan en nu kom ik erachter dat er zoveel diepte in zit. Er zit zoveel meer achter dat genre, waar ik heel nieuwsgierig naar ben en meer van wil weten.”

Naast bekende Nederlandse jazz-artiesten als Sven Hammmond, BRUUT! Fay Claassen & Cor Bakker treden op 26 juni dus ook veel eerste-, tweede- en derdejaars HKU-studenten op het festival op. Sommige bandjes op de talent stage bestaan al langer, anderen zijn net gevormd, maar ze komen allemaal van HKU Utrechts Conservatorium. De eerste 350 tickets zijn inmiddels verkocht en de kans dat het festival in de buitenlucht door kan gaan wordt met verdere versoepelingen van coronamaatregelen in het vooruitzicht steeds groter. Voor Emma is in ieder geval één ding zeker: “Ik ben in dit wereldje terechtgekomen en nu wil ik erin verder!”