De vrijheid van een kunstopleiding

Interview met Chet Bugter

Where are they now?
Oud-studenten Fashion Design vertellen over hun leven na HKU.

Wat doe je nu? En hoe is dat zo gekomen?

Ik ben bezig met mijn afstudeerproject aan de MA Fashion Strategy van ArtEZ. Tijdens mijn studie aan HKU merkte ik dat ik nog niet klaar was met studeren. De thematiek omtrent gender die ik aanboorde in mijn projecten wilde ik nog verder uitbouwen. Ook had ik het gevoel dat ik bij de master mijn positie in het modewerkveld en het modewerkveld an sich zeer kritisch kon bevragen en verder kon ontwikkelen.

Welke dingen uit je opleiding komen je het meest van pas?

Vanuit HKU heb ik een kritische houding ten opzichte van mijn positionering in de mode meegekregen. De positie die ik tijdens mijn bachelor heb ontwikkeld diende als basis voor verder onderzoek tijdens mijn master.Ook ben ik heel blij dat ik de vrijheid van een kunstopleiding heb kunnen ervaren op HKU. Dit hielp me om me aan te passen aan het soms abstracte karakter van de master.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik hoop na mijn afstuderen mijn eigen praktijk te kunnen starten rondom het doen van onderzoek, met een focus op embodied research methods en modekritiek. Ook hoop ik als docent te kunnen werken bij verschillende mode-academies. Voor de lange termijn wil ik graag een PhD-traject starten of vinden, om hier mijn aanpak van embodied research van mode compleet uit te bouwen.

Wat is je advies voor aanstaande studenten?

Kies de opleiding die goed voelt, niet persé degene die de meeste sterdesigners oplevert. Als je je niet op je gemak voelt op je opleiding zul je nooit de beste persoonlijke ontwikkeling doormaken. Blijf ook continue kritisch en zoek naar nieuwe perspectieven op je eigen plek in de mode: zorg ervoor dat jij diegene kan worden die de modewereld gaat veranderen.


Afgestudeerd in 2016 met het project glitch. Een onderzoek naar het opheffen van polariteitsdenken en naar de activistische en bevrijdende factor die mode hierin kan spelen. In het project combineerde ik performance met film, en schreef ik een manifesto over het loslaten van de tegenstelling tussen lichaam en geest.