''Be afraid, and do it anyway!''

Interview met Emma Mulder

Where are they now?
Oud-studenten Fashion Design vertellen over hun leven na HKU.

Wat doe je nu? En hoe is dat zo gekomen?

Ik werk nu als assistent kostuumontwerper, voor films. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen in Londen. Eerst als fashion designer, maar toen kreeg ik de kans om mee te kijken met een kostuumontwerper (Jenny Baban, van films zoals Mad Max). Ik mocht blijven, maar besloot eerst mijn afstudeerjaar te doen en ging daarna terug naar Londen. Het wordt me steeds duidelijker datmode en kostuum meer verbonden zijndan ik dacht, omdat in veel films tijds-geest en identiteit geduid worden in kleding. In sommige films moet ook een futuristisch beeld over mode neergezet worden, daarvoor is het zeker handig om fashion designer te zijn.

Welke dingen uit je opleiding komen je het meest van pas?

Het technisch goed kunnen maken vankleding is heel handig. Dat is bij scholen in de UK kennelijk niet zo gebruikelijk. Ik ben niet alleen iemand die kleding kan maken, maar ik kan ook zeefdrukken, schetsen, tekenen, ontwerpen: ik ben heel divers, en dat komt hier goed van pas.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik wil verder groeien in de filmwereld, zodat ik uiteindelijk zelf hoofd kostuumontwerper kan zijn voor films. Vooral de futuristische films, over werelden die (nog) niet bestaan, spreken me als maker erg aan.

Wat is je advies voor aanstaande studenten?

“Be afraid, and do it anyway..!”

Afgestudeerd in 2017 met vijf korte films. Over 5 personages. Elk met een eigen obsessie die zij lieten zien aan de buitenkant. Dat is waar mode over gaat voor mij, dat je een identiteit laat zien, je eigen passie toont.