Zorg van de toekomst

24 tweedejaars studenten van Design for Change and Innovation onderzoeken de zienswijzen op de zorg en leggen nieuwe verbindingen tussen Reinaerde Dagcentrum De Heygraeff en de recreatieve omgeving.

Binnen Reinaerde Dagcentrum De Heygraeff wonen ruim 150 mensen met een meervoudige beperking. De toekomst vraagt om andere zienswijzen op zorg en nieuwe relaties met anderen. Hoe zou een vernieuwde zorggemeenschap eruit kunnen zien? Met deze vraag gingen zorgmedewerkers van Reinaerde samen met 24 tweedejaars studenten van Design for Change and Innovation aan de slag. Tussen februari en begin juni 2023 waren de studenten twee dagen per week op De Heygraeff aanwezig en kregen ook les op deze locatie.

Het onderzoek van de studenten sluit nauw aan bij de nieuwe strategische koers van Reinaerde: ‘Samen leven, samen zorgen’. Reinaerde wil samen met anderen bouwen aan een betere wereld om ons heen waarin iedereen een rol van betekenis heeft. De samenwerking tussen Reinaerde en de HKU is geïnitieerd door social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, artistiek leiders van het kunstproject 'Re-creatie' dat al sinds 2019 kunstenaars en ontwerpers verbindt met De Heygraeff. Zowel Reinaerde als de HKU hebben de intentie om tot een langdurige samenwerking te komen.