(ON)BEPERKT HOUDBAAR- De mens te gast in de natuur

Een architectonische ingreep doen in een natuurgebied om zo de wandelaar te confronteren met de impact die de mens heeft op de natuur is de doelstelling die ik aan mijzelf geformuleerd heb voor dit afstudeerproject.
(ON)BEPERKT HOUDBAAR- De mens te gast in de natuur

Het Werk

Tijdens mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat de relatie tussen mens en natuur vol controversen zit. Onze natuurgebieden zijn maar half zo natuurlijk als wordt gedacht, de afstand van mens tot de natuur is door de jaren heen erg groot geworden en aan ons egocentrisme lijkt geen einde te komen. Er wordt geroepen dat wij de natuur willen behouden voor onze volgende generaties en proberen elk bijna uitgestorven wezentje zoveel aandacht te geven dat dat niet gebeurd. Maar zodra wij zappen naar een volgend programma lijken wij alle problemen te zijn vergeten. De menselijke kracht zit hem in onze naiviteit en ignoratie naar de dingen waar wij niet over na willen denken, naar ons zorgeloze en beschermde bestaan. Het belangrijkste aspect waar het in mijn project om te doen is, is dat de natuur haar grenzen begint te bereiken. En wij hiermee dus ook de onze. Met mijn ontwerp wil ik de bezoeker confronteren en daarmee bewust maken van deze grenzen en houdbaarheidsdatum.

De Maker

Saskia Nijland: 'Ik ben een reiziger, een avonturier en een levenslustig maar kritische ontwerper. Met veel nieuwsgierigheid ga ik nieuwe uitdagingen aan, om de wereld net even iets rijker achter te laten, dan dat hij gisteren was.'