HKU en Museum de Fundatie

Museum de Fundatie en HKU maken sinds 2020 gezamenlijk exposities met maatschappelijke thema’s als onderwerp. Studenten en alumni van HKU krijgen op deze manier de kans om hun werk aan een groter publiek te laten zien.
Docenten, alumni en studenten van HKU werken samen met Museum de Fundatie aan exposities en onderwijsactiviteiten. Studenten en docenten bezoeken de expositie vanuit onderwijsprogramma’s en volgen bijeenkomsten, masterclasses en lezingen. Het museum biedt ruimte, kennis en ervaring aan het kunstonderwijs.

Expositie: Do We Care?

24 juni – 8 oktober 2023
Locatie: Kasteel Het Nijenhuis

24 HKU-alumni, -docenten en -studenten gaan in Do We Care? op zoek naar wat voor hen de definitie van care is. Want het woord care kan verschillende betekenissen hebben: to take care of, ergens voor zorgen, en to care for, ergens om geven.

Care
kan vanuit genegenheid ontstaan, maar care kan ook een overlevingsstrategie zijn, een politiek instrument of een manier van werken. En ook cultuur is een manier van care; we dragen samen zorg voor onze boeken, films en kunstwerken. Misschien is kunst zelfs wel de ultieme vorm van care – lang na onze dood is dat wat er tenslotte overblijft, en waar de generaties na ons (hopelijk) voor zullen zorgen. Do We Care? toont langs drie thema’s – taking care, bodycare en healthcare – verhalen die onze caring society bevragen en laat zien hoe nieuwe makers tot nieuwe beelden en uitspraken komen. Met films, mode, installaties, textiel, performances en sculptuur houden deze makers ons een spiegel van de tijd voor; Do We Care?

Travis Geertruida, In the name of the Land th Sea and the Yellow spirit, gemengde techniek, 4 x 2,5 m

Met werk van:
Luna van Acker, Lola Beekhuijzen, Fien Brakkee, Freija Broeren, Anno Dijkstra, Megan van Engelen, Travis Geertruida, Albert Hennipman, Julia Hurks, Anne Jansen, Frank Koolen, Esmay van Loenen, Monobanda, Mandy Pietjouw, Cheyenn Pinas, Farah Sahupala, Jolanda Schouten, Mahmood Shakuri, Vincent Sparreboom, Eva Spierenburg, Studio Adinda, Mart Veldhuis, Kim Winder, Lotte Fleur Zuidema.

Do We Care? is de derde tentoonstelling die Museum de Fundatie in samenwerking met HKU maakte. Eerdere gezamenlijke projecten waren Van wie is de wereld? (2021) en Nature Talks – kunst & design waarin de mens niet centraal staat (2022). Net als deze voorgaande tentoonstellingen valt Do We Care? onder de Fundatie Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie, waarin multidisciplinaire makers op zoek gaan naar de hartslag van de tijd en laten zien welke thema’s de toekomst bepalen.

Studio FloLO, chaOrde, grote draaiende installatie

Eerdere exposities

  • 16 april - 21 augustus 2022

    In de expositie Nature Talks gaan vijftien HKU-alumni de samenwerking met de natuur aan en laten andere manieren van omgaan met de wereld zien. Zij bieden met hun werk een nieuw perspectief op de samenleving.

    Bekijk het werk en de ervaringen van de studenten in de film 'Nature Talks'.

  • 23 april - 22 augustus 2021

    In de expositie Van wie is de wereld? namen negentwintig alumni en docenten van HKU stelling. Zij lieten zien hoe kunst en activisme zich tot elkaar verhouden. Vanuit hun eigen standpunt reageerden de makers op brandende actuele thema’s zoals klimaat, gender, racisme en identiteit. Het werk roept discussie op, want de vraag is: waar sta jij in de wereld?

Over Museum de Fundatie

Museum de Fundatie verbindt kunst, makers en publiek en is daarmee een podium voor ideeën, vernieuwing en schoonheid. Het museum biedt kansen aan nieuw talent in de Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie.

Meer weten over deze samenwerking? Neem contact op met Jitske Hirs.