"Je ontwerp toepassen is zoveel leuker."

Interview Sanaz Uitenbogaart

Sanaz was een kei in interieurstyling, maar ze wilde méér kunnen met haar skills. Bij Connected Design (voorheen Connected Spaces) ontdekte ze haar kracht.
"Je ontwerp toepassen is zoveel leuker."
(In dit interview wordt de opleiding Connected Spaces genoemd. Per november 2021 is de naam van de opleiding veranderd naar Connected Design.)

Sanaz Uitenbogaart is tweedejaars en daarmee ook gelijk eindejaars Connected Spaces. Op Nimeto deed ze grafische skills op, maar hoe ze daarmee problemen kon oplossen, wist ze niet. Bij Connected Spaces leerde ze dat wél. In stijl. Haar eigen stijl, welteverstaan. “Van alles binnen de lijntjes naar alles buiten de lijntjes.”

Nimeto

“Deze opleiding is één grote bevestiging van alles wat ik onbewust al wist. Er wordt zo veel aandacht besteed aan wie ik ben als maker, dat ik er niet meer omheen kan. Zo van: dit materiaal past heel goed bij me, waarom zie ik dat nu pas? Ik heb hiervoor vier jaar Nimeto gedaan, een vakschool. Daar heb ik veel uitvoerend ontwerpwerk gedaan en geleerd over kleuradvies en interieur. Op HKU ben ik meer de diepte in gegaan. Dat miste ik nog.”
 

Werkwijze

“HKU heeft een heel andere werkwijze, waar ik me al snel in kon vinden. Het gaat hier om de achterliggende gedachte van je werk. Neem nou een foto. Op HKU stel je jezelf de vraag ‘hoe kan ik deze foto verbeteren zodat ik het gevoel erachter beter kan overbrengen? Op Nimeto was je meer bezig met alles heel goed uitmeten. Daar deden we alles binnen de lijntjes, hier buiten de lijntjes.”

Beeldend verbinder

“Connected Spaces is een nieuwe opleiding. In twee jaar leer je jezelf kennen als ontwerper. Dat doe je door sociale en ruimtelijke vraagstukken op te lossen. We werken veel met externe opdrachtgevers. Ik merk dat veel bedrijven wel weten welk probleem ze willen oplossen, maar dat ze het verkeerd aanpakken. Zonde, want dan slaat het niet aan bij de doelgroep. Ik kan de schakel ertussen zijn en laten zien: als je het zo doet, kun je wél overbrengen waar je merk voor staat. Zo hebben klasgenoten en ik bijvoorbeeld een spel bedacht dat bewoners van een bepaalde wijk helpt de juiste gesprekken te voeren met de gemeente. Dat spel gaat er misschien ook echt komen. Hoe leuk. Het is zoveel leuker als je je ontwerp kunt toepassen in de echte wereld.”
 

Eigen Stijl

“Als beeldend verbinder is je eigen stijl ook heel belangrijk. Je onderzoekt wie jij bent als maker en hoe je jezelf naar buiten brengt. En vervolgens leer je hoe je dat kunt laten terugkomen in je product of dienst. En dan altijd met de doelgroep in je achterhoofd. Het kan van alles zijn; een tentoonstelling, een spel, een website.”

Alles tegelijk

“Het is niet per se nodig om hierna nog een hbo-opleiding te volgen, maar als je dat wel wilt kan het versneld. Ik wil persoonlijk wel nog iets doen. Ik ga nu al bijna afstuderen, terwijl het eerste jaar echt voorbijvloog. Dat is zó raar. In twee jaar tijd gebeurt alles zowat tegelijk; experimenteren, jezelf vinden, je eigen kwaliteiten ontdekken, welke materialen je fijn vindt om mee te werken, wie je bent als maker. Op die laatste vraag focus ik me nu echt. Er zijn genoeg workshops waar je meer over jezelf kan leren, van robots maken tot keramiek.”
 

Typisch jij

“Misschien wist ik onbewust op Nimeto al wie ik ben als maker, ik kon het alleen niet benoemen. Op HKU is het duidelijker geworden. Ik ben een speelse ontwerper, hou van organische vormen en vrolijke kleuren. Als iemand zegt: ‘hé dit is typisch jij’, weet ik nu wat ‘ie bedoelt. Ik werk ook graag analoog. In dat proces komt er iets in me los en voel ik: dit is het. Het was dan ook heel bevrijdend om in de lockdowntijd met m’n handen te werken, en daarin ook nog te groeien. Ik was even minder bezig met de doelgroep en meer met mezelf.”
 

Omarmen

“Dit jaar wil ik op het gebied van grafisch en analoog nog meer groeien. En met die skills iets moois of nieuws maken voor de doelgroep waar ik dan mee bezig ben. Ik vind het ook heel belangrijk dat er iets van mijn persoonlijkheid in mijn werk zit. Ik ben heel warm en open en ik wil graag dat mensen zich op hun gemak voelen. Dat versterkt mijn idee dat ik wel een eigen stijl heb, dat moet ik misschien meer omarmen.”
Tekst: Shinta Lempers
Fotografie: Studio Airport

oktober 2020