“Hier heb ik mijn eigen stem gevonden.”

Interview met Valentino Angela

Valentino was al druk met zijn creative agency voor hij aan de studie Graphic Design begon. Toch miste hij iets en dat vond hij bij HKU. “Hier heb ik mijn eigen stem gevonden.” 
“Hier heb ik mijn eigen stem gevonden.”

Valentino Angela (22) kwam vier jaar geleden alleen vanuit Aruba naar Nederland 
om een kunstopleiding te doen. Al gauw runde hij samen met zijn beste vriend een prijswinnende creative agency, RECENT. “Ik ben heel ondernemend. Alles wat ik hier leer pas ik gelijk toe.”  

Hongerig

“De reden dat ik zo hongerig ben is omdat er op Aruba niet veel is voor creatieve jongeren. Mijn instelling is: Ik doe alles zelf, ik wacht op niemand. Als ik iets wil ga ik er gewoon voor. Niet iedereen zit zo in elkaar. Ik kom uit een ondernemersfamilie, en ik verkocht al logo’s toen ik zestien was. Misschien scheelt dat.” 

“Ik ben begonnen met Photoshop toen ik tien was. Elke dag keek ik tutorials op YouTube, zóveel dat m’n moeder er gek van werd. ‘Ga eens iets anders doen, jongen, dan achter de computer zitten’, brieste ze dan.” 

Jeugdheld

“Mario Gonsalves was dé bekende ontwerper op Aruba toen ik jong was. Ik keek naar hem op. Ooit stuurde ik hem een bericht, drie jaar later reageerde hij. Daar is onze vriendschap begonnen. Toen ik naar Nederland verhuisde op m’n achttiende zijn we gaan samenwerken. Nadat ik stopte met een opleiding Communicatie & Multimedia Design hebben we ons een tijdje volledig op RECENT gestort. Maar ik miste toch iets. Ik was nog jong, en ik was helemaal alleen naar Nederland gekomen om te gaan studeren. Verder had ik hier niets te zoeken, ik kwam niet voor het uitgaan of zo. Mario had zelf aan HKU gestudeerd en hij vond het ook wel iets voor mij.” 
 
“Nu doe ik beide. We werken bij RECENT veel samen met artiesten uit de muziekscene. Ik ontwerp, help mee met korte films produceren en hou me bezig met branding en strategie. Beetje bij beetje breiden we nu uit met onderwerpen als identiteit, zodat we onze eilandcultuur in de spotlights kunnen zetten en creatieve Arubanen kunnen helpen hun dromen te realiseren.” 

Balans

“Ondernemer én student zijn is lastig. Ik voel altijd de druk om de balans hierin te vinden. Mario ondersteunt me daarin, maar docenten merken het ook echt op als ik te druk ben. In mijn werk heb ik te maken met kaders en wensen van opdrachtgevers, maar binnen deze studie heb ik juist alle vrijheid om te onderzoeken. Ik heb altijd lol in m’n schoolprojecten. Het is fijn dat ik hier niet bezig hoef te zijn met de betalende opdrachtgever in m’n achterhoofd.” 

Nieuwe skills 

“Ik denk echt niet dat ik alles al kan omdat ik mezelf bepaalde skills heb aangeleerd. Hier leer ik veel meer: conceptueel denken, hoe je een project aanpakt, boekbinden, drukken. En alles wat ik hier leer pas ik gelijk toe. De stappen van een bepaald proces hou ik bijvoorbeeld ook aan met opdrachtgevers. Ik geloof dat het echt lastig wordt als je wacht met ondernemen tot na je studie. Hoe eerder je begint, hoe beter. Je hebt dan nog veel energie, maar nog niet veel verantwoordelijkheden.” 

Eigen stijl

“HKU heeft me heel erg geholpen mijn stem te vinden. Juist door mijn eigen stijl he-le-maal te breken. Ik moest onderzoeken wat ik nog niet kende en maar zien waar ik belandde. Mijn eigen stem wordt steeds duidelijker. Aruba is super commercieel, ik verdiep me liever in echte verhalen. Verhalen die verteld moeten worden, van mensen die underrepresented zijn.”

Droom

“Mario en ik willen het makerschap op Aruba motiveren. We willen hét ontwerpbureau voor Aruba zijn en daar lokaal dingen ontwikkelen. Nu wordt alles in het buitenland gemaakt. Er is geen officieel productiehuis. Mijn ultimate goal is een eigen museum. Wij Arubanen zijn opgegroeid zonder voorbeelden in de kunst, we hadden geen referenties. Ik wil de jongeren daar laten zien dat die wereld er óók is, dat er meer is dan hospitality.”
 
“Op Aruba gaat alles om toerisme, niet om de mensen zelf. Zo zijn er nog veel taboes in onze cultuur, zo veel onderwerpen waar niet over wordt gesproken. Zoals homoseksualiteit, corruptie, de wereld van drugs, maar ook andere thema’s. Het kan van alles zijn. Het moet een ruimte worden waar mensen de vrijheid hebben om zichzelf te uiten en hun eigen stem te laten horen. Heel veel mensen blijven conservatief omdat ze die andere wereld niet te zien krijgen. In een museum kan dit wel, ik geloof dat het haalbaar is.” 
 

Twijfels 

“Ik heb nooit twijfels gehad op HKU. Ik kan hier de dingen maken die ik wíl maken, op mijn eigen manier. Als ontwerper geloof ik dat de vorm het doel volgt, en de docenten supporten me echt in die visie. Ze kijken objectief; zeg ik wat ik wil zeggen met mijn werk? Sommige docenten neem ik als mijn inspiratiebron, omdat ze meerdere dingen tegelijk doen. Naast het lesgeven hebben ze óók een eigen bureau. Je moet er gewoon voor gaan. En je bewust zijn van de momenten dat je aan jezelf twijfelt, want dat zijn de momenten waarop je het meest op jezelf moet vertrouwen. De momenten waar je gaat groeien.” 
 
Tekst: Shinta Lempers
Fotografie: Studio Airport

oktober 2020