"Je ontdekt op deze opleiding zo veel nieuws."

Klasgenootjes Saskia, Fleur, Esther, Ids en Lindsey delen samen een werkplek. Op hun creatieve vrijplaats kunnen ze in coronatijden toch nog sparren. “Als ik naar huis ga dan is dat gewoon weer echt thuis.”
"Je ontdekt op deze opleiding zo veel nieuws."
Saskia de Jong (24), Fleur van der Kaaden (24), Esther de Ruiter (23), Ids Timmerije (24) en Lindsey Bundel (25) delen een kunstenaarsterrein grenzend aan de culturele vrijhaven De Nijverheid. Ze werken vanuit een keet met elektrisch kacheltje aan hun afstudeerprojecten voor de opleiding Image and Media Technology (IMT). Zo kunnen ze ook in coronatijden nog sparren. Er is thee, een tosti-apparaat, een bank om op neer te ploffen en er zijn tafels om aan te werken. Ids: “Ik denk dat ik hier blijf werken als alles weer normaal is.”

Lekker hier

“Ik ben hier doordeweeks elke dag,” zegt Ids. “Het is super belangrijk dat we hier nu samen kunnen zijn. Op school hebben we een vrij kleine ruimte en hier hebben we toch wel alle vrijheid die we nodig hebben. Er is veel kruisbestuiving, dus ik hoop dat we nog veel gaan sparren. Ik denk dat we hier wel blijven als alles weer opengaat. Sterker nog, ik denk niet dat ik nog veel op school ga werken, maar lekker hier.”
 

Klankbord

Saskia: “IMT bestaat heel veel uit samenwerken. Als je het mij vraagt een beetje te veel. Het is ook wel eens goed om een project in je eentje te doen, om gewoon echt iets te maken waar jij volledig achter staat. Dat is in groepswerk soms wel lastig. Dan weet je van tevoren niet in wat voor groep je zit. Ik ben misschien wel een beetje een control freak. Ik ga dan ook in m’n eentje afstuderen, denk ik.”
 

Samen één klas

“We zitten allemaal in dezelfde klas. Momenteel werken we niet samen aan één project, maar we vinden het wel heel fijn om te kunnen sparren met elkaar,” zegt Fleur. “Dat wordt ook wel aangemoedigd. De omgang met docenten is heel fijn en ze zijn altijd bereid om mee te kijken, maar ze gaan er ook vanuit dat je elkaar als klankbord gebruikt. In het tweede jaar merkten we ook dat geforceerd samenwerken niet meer paste, deze vrijere manier wél.”

Werkmodus

Saskia: “We kunnen nog niet naar school zoals voorheen. Daarom ben ik heel blij dat ik hier naartoe kan en meteen in de werkmodus zit. Als ik naar huis ga dan is dat gewoon weer echt thuis. De eerste paar weken van de lockdown in maart heb ik me echt ellendig gevoeld, omdat ik niks voor elkaar kreeg. Ik probeerde mezelf wel eens een opdracht te geven, maar dat vond ik zó moeilijk. Als je afgestudeerd bent en als kunstenaar werkt, dan moet je dat constant doen. Dat heeft me wel een beetje doen realiseren hoe pittig dat is.”
 
Ids: “Bij mij was de motivatie echt even weg. Vooral toen ik het vak Artistic Research volgde. Ik was er wel even flink klaar mee. Ook omdat we niet op school konden zitten. Ik vond het dan ook fijn om hier naartoe te kunnen, om even te ontsnappen en toch een dagritme te creëren.”

Dit is ‘m

Fleur: “Je ontdekt op deze opleiding zo veel nieuws, je opent als het ware steeds nieuwe deurtjes. Tijdens de open dag zag ik een afstudeerproject met grime, maar dan een met installaties; totaal iets anders. Toen wist ik: dit is ‘m. De studenten waren wel samen bezig maar ook los van elkaar. En ik voelde gelijk de vrijheid om te ontdekken.
Esther: “Ik wilde na mijn afstuderen echt iets kunnen, niet een cameraman inhuren, maar zelf filmen en editen. Het hele pakketje. Films maken, maar ook alle tussenvormen.”
Saskia: “Op een gewone hbo heb je allemaal hetzelfde plan. Hier moet je zelf je studie een beetje bij elkaar rapen, en voor sommigen werkt dat beter dan voor anderen.”
Fleur: “Het geeft je ook heel veel zelfstandigheid.”
Esther: “En zo is het in het echte leven ook.”
 

Waarheid

Saskia: “Wat me gelijk aansprak in IMT is dat het heel vrij is. Dat je niet begint vanuit een medium maar vanuit een gedachte of thema. Dan ga je daarna kijken hoe je dat het beste kan vertellen; met een film, fotoserie of wat dan ook. Ik merk dat ik vooral geïnteresseerd ben in de vraag ‘Wat is de waarheid?’. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met dat wat mensen aannemen als hun waarheid. Hoe ze ineens van waarheid kunnen veranderen of door de internetcultuur in een conspiracytheorie gaan geloven. Ik zie een leven als kunstenaar niet voor me. Ik wil niet meer de hoofdrol in mijn werk spelen, maar projecten maken waar anderen aan kunnen deelnemen en die mensen daarmee aan het denken zetten.”
 
Tekst: Shinta Lempers
Fotografie: Studio Airport

oktober 2020