“Hier zit je niet vast aan bepaalde stijlen, het is vrijer.”

Interview met Jackie Lambregts

Jackie wil grootse gebouwen ontwerpen. Ze koos voor Spatial Design op HKU, en niet voor architectuur. “Hier zit je niet vast aan bepaalde stijlen, het is vrijer.” 
 
“Hier zit je niet vast aan bepaalde stijlen, het is vrijer.”
Jackie Lambregts (19) was als kind al dol op bouwen. Vorig jaar begon ze aan de opleiding Spatial Design, waar ze helemaal opgaat in de creatieve kant van architectuur. “Ik vind het belangrijk dat ik op dit moment kan dromen en ontwerpen waar ik zin in heb.” 
 

Knalroze graag

“Het allermooiste vind ik grootse gebouwen. Stiekem zou ik het liefst musea en andere enorme bouwwerken ontwerpen. Die zijn toch allemaal veel bijzonderder dan rijtjeshuizen? Ik heb op de middelbare school al een keer stage architectuur gedaan, en voor het eerst met ontwerpprogramma’s gespeeld. Mijn huis is toen knalroze geworden en tien meter hoog.” 

Op m'n plek

“Voor mij is dit de juiste opleiding, ondanks het gebrek aan technische vakken. Ik wil namelijk graag creatief ontwerpen. Ook kun je hier alle richtingen op die je wilt. Je stapt in je eerste jaren makkelijk over van Spatial naar bijvoorbeeld Product Design, of andersom.” 
 

Bouwkunde

“Omdat ik er vrij snel achter kwam dat ik op HKU niet de technische kant van architectuur zou leren, ben ik in de zomervakantie begonnen met een thuisstudie Bouwkunde. Wat ik bij HKU heel erg leer is uit m’n comfortzone komen, ontwerpen en echt dóen. Maar hoe een gebouw rechtop blijft staan leer je hier niet. Het technische gedeelte wordt vrijwel overgeslagen. Bij Vaktechniek krijg je het een beetje mee. Daar heb ik wel dingen als een brug, toren en lamp gebouwd. Hierna wil ik architect worden, dus ik heb wel íets van technische kennis nodig. Ik ben nu niet heel actief Bouwkunde aan het studeren thuis, maar ik blijf het wel doen. Gewoon langzaamaan, als ik er zin in heb. Het is veel leren en dat ben ik niet meer gewend door de kunstopleiding.” 

Dromen

“Het creatieve aspect krijg je niet per se mee als je architectuur studeert, of in ieder geval minder, want dan je zit vast aan bepaalde stijlen. HKU is vrijer. Ik vind het belangrijk dat ik op dit moment kan dromen en ontwerpen waar ik zin in heb. Ik heb al van kleins af aan interesse in bouwen. Dan maakte ik huisjes van karton of LEGO.” 

 

Relaxed

“Tussen de leerlingen en docenten is het hier heel relaxed. De docenten geven veel tips, maar ze zijn niet bijzonder streng. Met beoordelingen wel iets meer, wat fijn is, want daar groei je van. Als een project me heel erg ligt, heb ik ook het gevoel dat ik echt vooruitga. Of als ik het werk van anderen zie en dan bij mezelf denk: ja, mijn werk is beter! Dan weet ik dat ik gegroeid ben.” 

Proces

“Ik ontwerp voor mezelf. De gebouwen die ik wil maken zijn dan ook kinderlijk, speels, dromerig. Eigenlijk denk ik er helemaal niet over na hoe een gebouw eruit komt te zien. Ik ga vooral op in het proces. Docenten zeggen vaak ook: ‘Je moet niet je eerste idee pakken.’ Daar heb ik niet zo’n last van, want mijn eerste ideeën zijn altijd slecht.” 

Ietsje serieuzer

“Ik verwacht dat we dit jaar iets serieuzer te werk gaan. Het eerste jaar was vooral ontdekken. En volgend jaar hebben we stage en een minor; ik hoop dat ik daarin kan uitvinden welke kant ik op wil. Het liefst wil ik stage lopen bij een architectenbureau. Ik ben fan van de groep van Bjarke Ingels. Dat is een Deense architect. Alles wat hij maakt is groot, musea enzo.”
 

Boodschap en eerstejaars

“Nieuwe studenten zou ik willen meegeven dat dit een heel goede opleiding is als je op zoek bent naar de creatieve kant van architectuur, maar dat je zelf daarnaast ook nog een propedeuse kunt halen in Bouwkunde, of een minor doen. Als je echt voor het wiskundige wilt gaan ben je hier niet op je plek.”
Tekst: Shinta Lempers
Fotografie: Studio Airport

oktober 2020.