"Op HKU leer ik dingen anders te doen."

Interview Danny de Vlugt

Danny wilde altijd dj worden, maar na het eerste jaar Muziek en Technologie stond alles op z’n kop. Nu is hij audiovisueel artiest en producer.
"Op HKU leer ik dingen anders te doen."
Danny de Vlugt (23) is vierdejaars Muziek en Technologie, Composition Electronic Music. Hij maakt visuals voor grote opdrachtgevers, produceert muziek en treedt geregeld op als audiovisueel artiest onder de naam Absent Chronicles. 
 
We spreken Danny in het oude schoolgebouw waar hij woont, temidden van een uit de hand gelopen verzameling motoren, duikpakken, synthesizers en een huiskat. “Op HKU leer ik dingen anders te doen.”

Identiteitscrisis


“Ik wist altijd precies wat ik wilde. Zo heb ik van m’n achtste tot m’n twaalfde op het platteland gewerkt om te sparen voor m’n eerste crossmotor. Ik speelde al vroeg trompet en toen ik daarmee gestopt was wilde ik per se dj worden. Op HKU kreeg ik een identiteitscrisis. Ik vond kunst maken interessant, maar bleef uit gewoonte danceplaatjes maken. Het lukte me niet meer commerciële muziek te maken. Alles klonk alsof ik het tien keer eerder had gehoord.”

Luisteren

“Ik ben een tijdje gestopt met studeren en een halfjaar gaan reizen. Zonder laptop. M’n telefoon heb ik eigenlijk een halfjaar eigenlijk zo goed als uit gehad. Ik had alleen een soort draagbare microfoon bij me. Daarmee heb ik overal in Europa verhalen opgenomen. Omdat ik geen laptop bij me had, moest ik puur op m’n gehoor afgaan. Toen begon ik pas echt te luisteren. Ik dacht, wow, er is zo veel te horen. Met een SD-kaart vol met opnames ben ik een album gaan maken. 

Verwachtingen

“In het begin heb ik een beetje getwijfeld over HKU. Ik kwam hier eigenlijk om lekker dancemuziek te maken. Ik dacht dat dit een soort hbo-versie was van de Herman Brood academie, maar de meeste Muziek en Technologie-studenten maken niet per se muziek, ze werken aan alles wat met geluid te maken heeft. Van componeren tot programmeren. Na een jaar leerde ik visuals maken, programmeren en installaties bouwen. Ik snapte de helft van de opdrachten niet, maar ik realiseerde me wel dat er veel meer mogelijk is. Ik moet zeggen dat ik er beter uitgekomen ben. Ik werk nu als creative director en kan zelfstandig van alles maken voor opdrachtgevers. Het label Bitbird zond tijdens de lockdown zeven uur aan dj-sets uit en ik heb daar de visuals voor gemaakt.”
 

Artiest

“Mijn achtergrond is klassiek; trompet. Toen ik een jaar of twaalf was begon ik aan examens die me voorbereidden op het conservatorium. Het conservatorium is voor mij te rechtlijnig, daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien. Hier word ik juist gestimuleerd om nieuwe dingen uit te vinden in plaats van te doen wat mensen al vijfduizend jaar doen. Je kunt op HKU óók artiest worden. Bij mij gaat het nu wel aardig.”

Geluidsgedichten

“Ik heb in april een audiovisueel album uitgebracht. Ik produceerde eerst twintig nummers en aan de hand daarvan ging ik beelden maken. Ik noem het geluidsgedichten. Ik hou van stiltes in muziek. Een stilte kan mooier zijn dan een verkeerd geplaatst geluid. Ik duik graag in mijn vrije tijd. Daar word ik heel rustig van. Als je onder water bent is het heel stil, maar eigenlijk gebeurt er heel veel. Dat probeer ik in m’n muziek te simuleren.”

Echt Danny

“Mijn eigen geluid was een rommeltje aan ideeën. Op HKU krijg je lessen als ‘eigenheid’, waarin je heel erg op zoek gaat naar jouw geluid. Mijn klasgenoten kunnen nu blind een nummer afspelen en herkennen dat het van mij is. Er zijn ook best veel nummers die ik nooit uitbreng omdat ze uiteindelijk toch niet genoeg klinken als van mij. Ik zou nu een jazznummer kunnen uitbrengen, maar dan zou ik mezelf in m’n voet schieten. Een herkenbare signatuur is belangrijk.”
 

Eigenwijs

Als trompettist speelde ik vooral andermans liedjes. Op de kermis vroeger hoorde ik altijd de nieuwste house. Dat leek me wel wat; op de kermis gedraaid worden met eigen nummers. Ik heb me toen twee jaar lang een beetje afgezonderd, om muziek te gaan maken. Het voelt veel fijner om iets vets voor mezelf te maken dan een mooi nummer uit te voeren van iemand anders.”
 
Tekst: Shinta Lempers
Fotografie: Studio Airport

oktober 2020.