Op het lijf geschreven

Interview Arie Rinsema

Arie Rinsema (21) behoort als tweedejaars tot de eerste lichting die straks een bachelor heeft in Crossover Creativity. Daarmee heeft hij een uniek diploma. Vanaf dit jaar heet de bachelor Design for Change and Innovation.
Op het lijf geschreven
Arie Rinsema (21) behoort als tweedejaars tot de eerste lichting die straks een bachelor heeft in Crossover Creativity. Daarmee heeft hij een uniek diploma. Vanaf dit jaar heet de bachelor Design for Change and Innovation.

Arie wist vanaf het eerste moment dat de opleiding op zijn lijf geschreven is. “Ik vind het heel leuk om problemen tegen te komen en daar dan met een andere blik naar te kijken.”

Misleidend

"Je bent hier niet aan het blokken zoals op de middelbare school. Het gaat veel meer over processen eigen maken en ontleden. Ik zie mezelf dan ook als een proces-designer. En ook als maker hoor; een groot deel van deze opleiding ben je druk met tastbare prototypes van een product of een dienst. Ik werk vaak met hout, dat is een beetje mijn ding geworden.” 

Gymleraar

“Als je gaat werken bij een bedrijf, moet je ineens heel probleemoplossend handelen. Ik heb mbo Sportpedagogiek gedaan en twee jaar gewerkt als gymleraar en pedagoog. De probleemgestuurde werkwijze heb ik daar al aangeleerd. Ik vond het superleuk om met kids te werken en les te geven. Maar na twee jaar kon ik het wel, en toen was ik pas negentien. Ik wilde niet hogerop binnen het onderwijs of bijvoorbeeld vestigingsmanager worden. Dat was niet helemaal wat ik voor me zag. Naast m’n opleiding werk ik nu nog steeds twee middagen in de week als pedagoog. Ik vind het lachen en het is lekker om naast m’n studie nog wat bij te verdienen.” 

Studiekeuze

“Ik heb elke studie die er is wel voorbij zien komen. En toen kwam ik toevallig hier op. Ik vond het zó vet klinken dat ik dacht: ja, dit ga ik gewoon doen. Ook al was er nog geen derde en vierde jaar. ik vind het heel leuk om problemen tegen te komen en daar dan met een andere blik naar te kijken. En om buiten m’n comfortzone te denken. Deze studie is echt basically dát. Mijn manier van aanpakken en de kwaliteiten die ik al bezat sloten ook goed aan. Natuurlijk waren er wel heel veel dingen anders dan mensen vooraf hadden ingecalculeerd, want we waren de eerste lichting. Voor de nieuwe studenten zal dat anders zijn.” 

Skills

“Basisskills ontwerpen leer je hier wel, maar het is vervolgens aan jou om ze verder te ontwikkelen. Als je afgestudeerd bent, ben je officieel Bachelor Of Science. Ze hebben er wel hun eigen invulling aan gegeven, maar dat betekent niet dat je je bachelordiploma bij een pak melk krijgt. Je moet de probleemoplossende mentaliteit van wiskunde hebben.”

Voor de maatschappij 

“We krijgen vakken als ethiek en filosofie en denken na over vragen als: wie heb je voor je, wat heeft-ie nodig, wie zijn de stakeholders? Het gaat niet alleen om jou en de opdrachtgever, maar óók de maatschappij. Het is normaal voor de studenten hier om een beetje te weten wat er speelt binnen de maatschappij of een bepaalde subcultuur.” 
 

Ministerieel praatje

“Ik ben heel erg geïnteresseerd in future health, gezondheidszorg en onderwijs. Vorig jaar heb ik de minister van onderwijs geïnterviewd over het nieuwe onderwijscurriculum en digitale geletterdheid. Ik heb hem gevraagd: ‘Joh, hoe zie je dit voor je, wat is er relevant voor nieuwe studenten?’ Ik sprak hem aan bij een evenement toen hij even niet druk was, daar ben ik wel heel trots op.” 
 

Leider

“In het derde en vierde jaar wil ik me verdiepen in wie ben ik als maker. En vervolgens wil ik kijken waar ik in pas. Ik zie mezelf bij alles werken van een start-up tot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Of misschien begin ik wel voor mezelf. Als er maar ruimte is voor een kritische blik. Ik wil inspraak hebben op beslissingen met veel impact, zoals onderwijsvernieuwingen. Het liefst zou ik daar dan met een team over nadenken. Ik zie mezelf wel als een leider, daar kan ik nog veel in leren.” 
Tekst: Shinta Lempers
Fotografie: Studio Airport

oktober 2020.