Toelating Theatre Design

Bedankt voor je aanmelding voor Theatre Design. Lees hier meer over de selectieprocedure.
Toelating Theatre Design

Aanmelding definitief maken

Om je aanmelding definitief te maken en een uitnodiging te kunnen ontvangen moet je voor de deadline uit de e-mail een ingevulde vragenlijst en een pasfoto inleveren. De pasfoto is nodig voor de selectie dus zorg ervoor dat je er herkenbaar op staat.

Klik op de knop 'start aanmelding' onderaan deze pagina om je documenten te uploaden.

Zodra we jouw documenten hebben ontvangen, ontvang je een uitnodiging voor de toelatingsdag. Als voorbereiding op de toelatingsdag moet je een thuisopdracht maken en je portfolio meenemen. Kijk hieronder voor alle informatie.

Thuisopdrachten

 • Kies één van de volgende opdrachten en werk deze uit.

  Opdracht 1:
  Kies een saaie of juist spannende locatie bij jou in de buurt.
  Bedenk een ruimtelijke vorm die daarin geplaatst wordt en een spannend contrast oplevert met die bestaande ruimte.
  Bepaal vorm (van drie kanten), materiaal en kleur(en).
  Plaats (maximaal) drie verschillende mensen in, naast of om de totale ruimte (nieuwe locatie en nieuwe vorm) heen.
  Bedenk een gebeurtenis, of reeks van gebeurtenissen die een verhaal vormen. Wat heb je er allemaal bij bedacht?
  Presenteer het werk met maquette, foto’s, Photoshop, tekeningen, plattegrond, etc. en een mondelinge toelichting.

  Opdracht 2:
  Kies een gedicht of ultrakort verhaal van een gerenommeerde schrijver/dichter. Bedenk een omgeving die spannend en zinnig contrasteert met de inhoud, verzin ook een bewegingspatroon (choreografie) voor de performer.
  Hoe horen wij de tekst? Wat voor een stem? Welke leeftijd? Heeft deze een accent? Is één keer voldoende? Wordt de tekst steeds duidelijker? Zijn er meerdere stemmen?
  Maak op basis van deze gedachten een (eenvoudige) soundscape.
  Neem de uitwerking (en eventueel voorwerk zoals: schetsen, ideeën in je dummy, testen, etc.) van de door jou gekozen thuisopdracht mee naar de toelatingsdag.

  Neem de uitwerking hiervan mee naar de toelatingsdag, want je gaat deze presenteren aan de toelatingscommissie (mits je door bent naar het vervolggesprek). Heb je geen uitgewerkte thuisopdracht bij je dan kun je niet deelnemen aan de toelating en moeten we je helaas naar huis sturen!

 • Het meebrengen van beeldend creatief werk naar de toelatingsdag.

  Je portfolio ga je ook in de ochtend exposeren aan de toelatingscommissie. Met portfolio bedoelen we: fysiek werk dat je meeneemt om te laten zien, dus daadwerkelijk gemaakt werk (af of nog niet). We nodigen je uit om veel mee te nemen, met het motto: hoe meer, hoe beter!

  We zijn benieuwd naar je eigen beeldende vrije werk en dus niet alleen werk dat je hebt gemaakt vanuit opdrachten. Behalve teken- en schilderwerk, kun je denken aan ruimtelijk en plastisch werk in de breedste zin van het woord, zoals: ruimtelijke en bewegende objecten; schetsen van zelfbedachte scènes en theatrale ruimtes; tekeningen en schetsen naar aanleiding van gebeurtenissen of verhalen; ontwerpschetsen van ruimtes waar zich iets afspeelt, of gaat afspelen, of heeft afgespeeld; fictieve ruimtes; getransformeerde ruimtes. Je kunt proefmodellen presenteren, maquettes, uitgewerkte ideeën in kostuum, maskers, schoenen, projecties, etc. Voor een goede beoordeling is het meebrengen van eigen werk erg belangrijk.

  Wil je je werk ook digitaal laten zien: zorg dan zelf voor een goedwerkende laptop en zorg ervoor dat we je werk meteen digitaal offline kunnen bekijken door het bijvoorbeeld op je bureaublad op te slaan.

Toelatingsdag

De toelatingsdag vindt plaats op HKU Theater, Janskerkhof 18 op de datum die staat aangegeven in de mail, en duurt van 9.00 tot maximaal 18.00 uur.
Het eerste deel van de dag bestaat uit een expositie van je gemaakte thuisopdracht en je portfolio en een beeldende workshop. De commissie beoordeelt je portfolio en opdracht wanneer jij deelneemt aan de workshop; je bent er dus zelf niet bij. Zorg er dus voor dat je werk voor zich spreekt. Na de workshop licht je je portfolio en opdracht toe aan de commissie. Wil je je werk digitaal laten zien, zorg dan zelf voor een goedwerkende laptop.

Ter voorbereiding op de workshop vragen wij je om onderstaand gedicht goed door te lezen en de kerngedachte samen te vatten in vijf zinnen. Schrijf deze in je eigen woorden op en neem het mee naar de toelatingsdag (dus niet per mail sturen). Je gaat hier in de workshop mee aan de slag.

 • Leven wij in ons vrolijke zelf
  wij,
  van buitenaf: randen en arcering,
  van binnenuit: deeg

  waar wij soms brood van bakken.
  Dat doen wij soms. Wij bakken er wat van.

  Na brood weer terug in deeg.
  Brooddromen.
  Olijke gedachten: dat wij zomaar
  over straten lopen, ons laten aanspreken
  door degenen die daar ook lopen
  dat we antwoorden geven
  gewoon antwoorden, een antwoord
  in onszelf kneden

  en midden op straat ten beste geven

  Hubers, Sylvia
  “Leven wij in ons vrolijke zelf.”
  Terug naar de Apotheker: Gedichten, Uitgeverij Fagel, 2005

Indien je daarvoor wordt uitgenodigd, na beoordeling van je deelname aan de toelatingsdag tot dan toe, volgt een toelatingsgesprek. Het toelatingsgesprek zal onder meer gaan over het eigen werk, de door jou ingevulde vragenlijst en je deelname aan de workshops. Je presenteert je uitwerking van de thuisopdracht, deze presentatie mag max. 5 minuten duren. Wij zorgen voor materiaal tijdens de workshops, handig is om zelf mee te nemen: een schaar, lijm, liniaal, tekenspullen, naald en draad, etc. Als je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek, eindigt de dag voor jou om 14.00 uur.

Uitslag

Na het vervolggesprek krijg je niet meteen te horen of je aangenomen bent, maar krijg je binnen drie weken de uitslag via de mail, hou je mailbox dus goed in de gaten.

Verhinderd of heb je vragen?

Is het voor jou absoluut niet mogelijk om op de aangegeven datum aanwezig te zijn, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met HKU Servicebalie Studentzaken per mail: sz@hku.nl. Hier kun je tevens terecht met al je andere vragen.

Wil je toch afzien van de selectie, trek je inschrijvingsverzoek dan z.s.m. in bij Studielink.