Toelating Design for Change and Innovation

Hartelijk bedankt voor je aanmelding voor de bacheloropleiding Design for Change and Innovation aan HKU. Op deze pagina vind je meer informatie over de toelatingsprocedure.
Toelating Design for Change and Innovation

De toelating

De toelating bestaat uit het maken van toelatingsopdrachten een een toelatingsgesprek. Nadat we de opdrachten hebben ontvangen word je ingedeeld op de eerst beschikbare toelatingsdatum.

De beoordeling van de toelatingsopdrachten gaat niet zozeer over goed en niet goed, we willen inzicht krijgen in de creatieve invalshoeken die je kiest en welke keuzes je maakt. Dat geeft ons een beeld van hoe je naar de wereld kijkt, wat je belangrijk vindt en hoe je dat concreet en tastbaar maakt. We kijken bij de toelating vooral naar je motivatie, wie je bent, wat je fascineert en wat je bezighoudt.

Toelatingsopdrachten

De toelatingsopdracht bestaat uit vier onderdelen.
 • CV (maximaal 2 A4 document opslaan als .PDF)

  Geef een beknopt overzicht van de opleiding(en) die je hebt gedaan en nu doet en relevante werkzaamheden of vrijwilligerswerk.

  Heb je al werk gemaakt: meubels, tekeningen, video’s, foto’s, gedichten, etc. ? Neem dat dan (online) mee naar de toelating. We zien graag hoe jij nu je creativiteit inzet.

 • In deze video leg je uit wat jouw motivatie is om je aan te melden voor de opleiding Design for Change and Innovation. Wat trekt je aan in de studieomschrijving, wat wil je leren, wat verwacht je van de studie en wat kunnen we van jou verwachten? Je geeft inzicht in je motivatie, verwachtingen, dromen en ambities.

 • Experiment (maximaal 3 A4)

  Bedenk en ontwerp een experiment waarin je een maatschappelijk vraagstuk bespreekbaar maakt voor een specifieke doelgroep (bijvoorbeeld een uitdaging op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, diversiteit, eenzaamheid, onderwijsinnovatie, zorgpreventie, etc.). Je bent vrij in de vorm die je hiervoor kiest.
  Voer je experiment in het klein uit in de omgeving waar het vraagstuk zich afspeelt en met de doelgroep (op school met leerlingen, op het station met reizigers etc.) .
  Leg in het document uit op welke maatschappelijke uitdaging jouw experiment betrekking heeft en waarom je deze hebt gekozen. Documenteer je experiment met foto's en korte beschrijvingen waarin je uitlegt wat het experiment is, laat zien wat de uitkomsten zijn en wat jij denkt dat een goede vervolgstap is voor het experiment.

 • Je hoeft geen portfolio te uploaden, neem deze digitaal of fysiek mee naar je toelating. Hierin toon je verschillend creatief werk wat je gemaakt hebt. Dit kan heel divers zijn: foto’s, video, muziek etc.

Liberal Arts Tussenjaar

Let op: volg je op dit moment Het Liberal Arts Tussenjaar (LAT) aan de Vrije Hogeschool, dan geldt voor jou de volgende:

 • CV (maximaal 2 A4 document opslaan als .PDF)

  Inhoud CV zie hierboven.

 • Videoverslag (maximaal 2 minuten)

  Vertel in een videoverslag wie je bent en leg je motivatie en keuze voor de studie beknopt uit.

 • Je hoeft niet de opdracht Experiment te maken. In plaats daarvan upload je bij Experiment een kopie van je bewijs van inschrijving van Liberal Arts Tussenjaar (pdf).

  Als het goed is ben je op je huidige opleiding nu al druk bezig met het maken van je eigen portfolio. je portfolio heb je online paraat tijdens je toelatingsgesprek.

We willen je vragen de toelatingsopdrachten die hierboven staan beschreven te maken en deze binnen de deadline in de mail in te leveren.

Klik op button 'meld je aan' onderaan deze pagina om je toelatingsopdrachten te uploaden.

Toelatingsgesprek

Nadat we de toelatingsopdrachten hebben ontvangen, word je ingedeeld op de eerst beschikbare toelatingsdatum. De datum van het toelatingsgesprek ontvang je enkele dagen na het uploaden van je toelatingsopdrachten. Je ontvangt uiterlijk een week voor het toelatingsgesprek de uitnodiging. Het toelatingsgesprek zal plaatsvinden op locatie Jaarbeursplein en het gesprek zal ongeveer 20 minuten duren.

Let op: bij het toelatingsgesprek word er gevraagd om je portfolio (online) mee te nemen, begin hier daarom tijdig mee. Ga voor tips over je portfolio naar deze link.

Uitslag

Op basis van het gesprek en de opdrachten neemt de toelatingscommissie een besluit of je toelaatbaar bent tot de opleiding of afgewezen wordt. Het besluit van de toelatingscommissie ontvang je binnen 10 werkdagen na je gesprek via e-mail.

Vragen

Voor vragen over je aanmelding en toelating neem contact op met HKU Servicebalie Studentzaken (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, telefoon 030-2091540 of sz@hku.nl).