Gebouw K&W

Veel Nederlandse premières vonden plaats in het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen (K&W). Het is hét gebouw voor muziek en beschikt over een schatrijke historie.

Hét gebouw voor muziek

Vele grote namen traden op in het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen. Voorbeelden daarvan zijn: Clara Schumann, Johannes Brahms, Henri Litolff, Henri Wieniawski, Eugène Ysaÿe, David Popper, Ferruccio Busoni, Carl Flesch, Joseph Joachim en Anton Rubinstein. Van de jongere generatie traden onder meer Janine Jansen, Tania Kross, Karin Strobos, Lavinia Meijer en Remy van Kesteren hier op.

Schatrijke historie

In 1847 werd het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen gebouwd op de fundamenten van de oude Mariakerk. Later in 1974 ging het gebouw over van de Gemeente Utrecht naar het Utrechts Conservatorium. Sinds 1987 maakt dit deel uit van HKU.
Een brand verwoestte in 1988 het hele gebouw; alleen de buitenmuren bleven overeind. Gelukkig kon het gebouw in oude glorie hersteld worden.
  • De Fentener van Vlissingenzaal is het hart van het K&W-gebouw. In de zaal vinden concerten en kleine orkestbezettingen plaats. Ook zijn twee concertvleugels aanwezig: een Yamaha en een Steinway. De zaal herken je aan de vorm, waarin het koor van de Mariakerk nog goed te herkennen is.
  • In de kleine zaal (K1.08) van het K&W worden ook concerten en lezingen gehouden. De zaal biedt plaats aan 80 tot 100 personen en beschikt over een laag podium.